Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový dort

K podzimu neodmyslitelně patří dýně. Zkuste si s námi připravit tento dort, který si vás získá. Nadýchaný korpus s dýňovým pyré, jemný krém z mascarpone, poleva z hořké čokolády a zdobení podle vlastní fantazie tvoří dokonalý dezert.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 270 min Doba přípravy: 150 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby chladnutí a chlazení v lednici

270 min (150 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby chladnutí a chlazení v lednici)

Suroviny pro 1 kus

1hrnek = 320 ml, dortová forma o průměru 20-22 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie41 254 kJ /
9 860 kcal
Bílkoviny124,42 g
Tuky655,33 g
Vláknina50,65 g
Cholesterol 2,27 g
Sodík 2,58 g
Sůl6,34 g
Sacharidy841,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme dýňové pyré. Předehřejeme troubu na 200 °C. Dýni zbavíme semínek, oloupeme, omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Krok 2: Upečeme doměkka v troubě při 200 °C, ne dohněda, jen necháme změknout. Rozmixujeme, případně propasírujeme. Krok 3: Připravíme krém. Cukry vyšlehejte spolu s měkkým máslem. Mascarpone vyšleháme zvlášť. Poté obě hmoty spojíme. Mícháme ručně. Krok 4: Přidáme pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Důkladně promícháme a dáme do lednice. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 5: Na těsto smícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšleháme s cukry a za stálého šlehání přidáváme po jednom vejce. Krok 6: Promícháme kefír s dýňovým pyré a zašleháme do směsi. Nakonec přes sítko vsypeme suché ingredience. Pečlivě promícháme. Těsto rozdělíme na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť. Krok 7: Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijeme jednu část těsta a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, zkusíme špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano, necháme ještě chvilku péct. Poté formu vytáhneme, necháme asi 5 minut stát a pak dáme korpus vychladnout na mřížku. Krok 8: Pokud by se vršek korpusu při pečení zvedl, otočíme ho ihned po vyjmutí z formy dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžeme také vršek později seříznout do roviny. Postup opakujeme stejně i s druhým korpusem. Krok 9: Z lednice vytáhneme krém a ještě ho jednou dobře promícháme, případně necháme chvilku povolit. Krém naneseme rovnoměrně na spodní korpus, položíme na něj druhý korpus, zlehka přitlačíme a i ten potřeme vrstvou krému. Uhladíme dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou. Krok 10: Na bok dortu nejprve naneseme pouze slabou vrstvu krému, který schová případně nerovnosti a drobečky. Na hodinu vložíme do lednice a poté strany potřeme ještě jednou vrstvou krému. Také uhladíme. Vrátíme zpět do lednice. Krok 11: Připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu rozlámanou na malé kousky, máslo a smetanu. Před nanesením na dort ji necháme trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil. Vršek dortu polijeme čokoládou a stěrkou urovnáme. Po ztuhnutí můžeme dozdobit podle fantazie. Krok 12: Dort necháme před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájíme nožem ponořeným do horké vody a otřeným do sucha.

TIP: Desatero rad na téma polevy na dorty

Zveřejněno 20. 11. 2017

Poznámka autorky 1974andrea

Dort je koncipován do formy o velikosti 20-22 cm a jelikož žádnou takovou formu nemám, pekla jsem v obyčejném nerezovém rendlíku, který jsem dobře vymazala a vysypala moukou. Tak pokud budete někdy potřebovat menší dort, než jsou obvykle velké formy, můžete to také vyzkoušet, jde to bez problémů.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Dýňový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0nv3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Dýňový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0nv3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Krásný dort, malé umělecké dílo, jste velmi šikovná 😊

Monika146: Moc děkuji :-)

Je to krása a i chu´tově to vypadá jako bomba a ráda zkusím. Podle fotky tipuji, že toto množství je na formu 24cm? děkuji

úžasné :yes::yes:

krása,wow:-K:yes::yes:

Super dortík i fotka:yes:

Vypadá krásně :yes:

:-KVypadá skvostně,jen malou otázečku, dýně máslové nebo i hakaido???

janatka: Iveto, já myslím, že je to jedno. Já dělala z hokaida, máslová má trochu světlejší barvu, tak krém nebude tak oranžový. Jinak chuťově to vyjde nastejno ;-)

Moc vám všem děkuji :-K

1974andrea: asi ho nikdy péct nezkusím, na dorty jsem levá :-D ale i já musím pochválit a napsat, že se mi dort velice líbí :yes: - viděla jsem ho už na facebooku, je parádní!

Mňam, dýni klidně všude <3 krásná fotka:yes:

Povedené dílo :)

Andreo, to se Ti moc povedlo, krása:-):yes::yes:

Krásný :yes:

Nádhera, ukládám :yes:

Tématické fráze:
dynovy dort, dynový dort recept, dyňovy dorty, dýňový dort s mascarpone, čokoládo dýňový dort, dyňový krém na dort, dýňový korpus na dort, dynovy recepty, dynovy korpus, recept na dýnový dort, dýňový dort recepty, recept dort dýňový, dýnóvé maskarpone, dinovi dorty, dýnový krém do dortu, dýnovy na dort, dort z hokaida, dort dyniovy, recept dynovy dort, dýňový dort dort

Suroviny:
dýně, mouka hladká, kakao, kypřící prášek do pečiva, sůl, cukr krupice, kefír, pyré dýňové, cukr vanilkový, máslo, vejce, mascarpone, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový, šťáva pomerančová, pyré dýňové, čokoláda na vaření, máslo, smetana ke šlehání, tuk, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu