Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
Tuto rajskou omáčku připravíme z rajského protlaku a vývaru. Okořeníme ji trochou mleté papriky, grilovacím kořením a provoníme skořicí. Spolu s masovými kuličkami a knedlíkem je to dokonalý nedělní oběd.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 413 kJ / 1 294 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,88 g |
Tuky | 82,43 g |
Vláknina | 11,56 g |
Cholesterol | 240 mg |
Sodík | 360 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 42,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse smícháme mleté maso a koření na mletá masa. Ze směsi vytvarujeme přibližně 20-25 malých kuliček.
Krok 2: Do hrnce nalijeme olej a na něm osmažíme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova. Poté přidáme masové kuličky.
Krok 3: Osmažíme je ze všech stran. Přidáme sladkou papriku, skořici a trochu grilovacího koření.
Krok 4: Promícháme. Přidáme protlak a podlijeme vývarem. Vaříme asi 25-35 minut.
Krok 5: Začneme zahušťovat tak, že si na hrubém struhadle nastrouháme perník na strouhání a postupně ho přidáváme do omáčky, dokud nebude dostatečně hustá.
Krok 6: Dochutíme cukrem, octem a solí.
Krok 7: Podáváme s knedlíkem.
Zveřejněno 7. 1. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3gEM
Moje poznámka
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3gEM
Nejnovější recepty
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené těstoviny se šunkou a tofu
Přidáno před 4 hodinami
Domácí libečková sůl
Přidáno před 7 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 11 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 11 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená švestková povidla
Verosa před 40 minutami
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 44 minutami
Svíčková na smetaně
Sahula před 50 minutami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 1 hodinou
Koláč z cukety
Vampi před 3 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 3 hodinami
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 4 hodinami
Rajská omáčka
Maroun416 před 4 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Rouzis před 4 hodinami
Česnekovo-rajčatová směs bez konzervace
AndreaMachacova před 6 hodinami
Tématické fráze:
sladka rajská omáčka,
jednoducha rajska,
jednoducha omacka,
rychlá rajská omáčka,
rajská omáčka,
dochuceni rajske omacky,
dochucení rajské,
rajská omáčka recept,
rajská omačka jednoduše,
rajská omáčka sladká,
rajská omáčka od maminky,
recept na rajskou omáčku,
rajská omáčka s protlakem,
rychlá rajská,
recept na jednoduchou rajskou omáčku,
dochucení rajské omáčce,
dochucení v rajské omáčce,
může ocet do rajske omacky,
jednoducha rajská omáčka z protlaku,
rychlá rajská omáčka recept
Suroviny:
maso mleté,
koření na mleté maso,
protlak rajčatový,
perník na strouhání,
cibule,
vývar masový,
paprika sušená sladká,
koření grilovací,
skořice,
ocet,
cukr,
sůl
Komentáře (34)
" Název: Rajská omáčka po Dobersku (jednoduchá)
KULIČKY:
mleté maso
KOŘENÍ:
grilovací, červená paprika (sladká), skořice (s tou nešetřete), trochu pepře (mletého), podle chuti vegeta či sůl
OSTATNÍ:
velká cibule
2x rajský protlak
perník na strouhání
olej
na dochucení cukr a sůl (kdo má rád kyselejší může i ocet)
Postup:
Z mletého masa smíchaného s kořením uděláme kuličky. Nakrájíme cibuli na drobno a následně smažíme na oleji. Poté připravené kuličky vyskládáme na lehce osmaženou cibulku na dně hrnce. Necháme dusit na malý plamen či stupeň. Prozatím můžeme nastrouhat na hrubo perník. Když už maso pustilo šťávu, okořeníme znovu vším kromě grilovacího. Zamícháme, ještě chvilku dusíme a přidáme dva protlaky, zase zamícháme, necháme chvilku dusit a zatím dáme do rychlovarné konvice vodu. Zalijeme a necháme vařit pod pokličkou asi 30-45 min. podle toho, zda je maso už hotové či ne. Když je maso hotové, začneme postupně přidávat perník do té doby, než omáčku tímto zahustíme.
Dochutíme cukrem a solí. Kdo má rád kyselejší rajskou může přidat i trochu octa). Podáváme s knedlíkem. "
Citovaný původní recept žádné pohoršení nevzbudil a asi byla chyba, že byl smazán. V tomto nově vloženém - asi ve snaze po vylepšení - byly poměry koření upřesněny. Nejde tedy určitě o trollení, snad ani o ignoranci. Určitě si ale nezaslouží tolik pozornosti a ten, kdo by chtěl jídlo napodobit, by měl postupovat velmi umírněně
Jj, už je tu jenom ostatek: https://www.toprecepty.cz/recept/53272-rajska-omac...
Díky
Patrně autorka taky holduje hazardu a hodila si mincí
No, i stalo se to, co se průměrně v jednom případě ze dvou stává: netrefila se, že
Tak jsem se zhluboka zamyslel a vzpomněl jsem si na totok: https://www.labuznik.cz/recept/skoricova-omacka-be... (budu muset po delší době znovu uvařit
No, příprava je sice poněkud sofistikovanější, ale zato je tam míň skořice, že
***
No, protože tady se neanihilují ani horší rcp a není-li v moci maderátora rcp bez vědomí autora upravit, pak by bylo asi vhodné jej v záhlaví nějak označit
Co třeba lebkou se zkříženými kůstkami...
no, tak v nejhorším, vypláchnout žaludek, umýt hrnec a uvařit něco normálního