Světlý kvasový chléb
Kvasový chléb s přehnutým "listem" je netradiční svým provedením. Vyzkoušejte tentokrát upéct bochník podle tohoto receptu, potřeba je jen silný a aktivní kvásek, trocha mouky a spoustu trpělivosti. Nezapomeňte také pořádně rozpálit troubu a zapařit ji horkou vodou.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 626 kJ / 1 823 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 55,50 g |
| Tuky | 10,40 g |
| Vláknina | 22,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 8 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 365,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na rozkvas smícháme a zakryté necháme přibližně 10 hodin kynout.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme další vodu a mouku (viz Suroviny), promícháme a necháme 30-40 minut odpočívat a bobtnat.
Krok 3: Pak vmícháme kmín, sůl a zbytek vody a uhněteme těsto, které necháme nakynout cca o polovinu - trvá to podle okolní teploty 45-120 minut.
Krok 4: Rozkynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na polovinu a z každé uděláme bulku.
Krok 5: Obě bulky pak zpracujeme stejně. Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do "jazyka", který poté ometeme od mouky, plochu podél okraje pomažeme vodou a "jazyk" přehneme přes zbývající část bulky - viz. foto.
Krok 6: Takto připravené chleby dáme kynout na plech vzhůru nohama a i s plechem vložíme kynout do velkého igelitového pytle - ten pomůže kynoucímu těstu udržet teplo a vlhko.
Krok 7: Přibližně po 1-1,5 hodině chleby opatrně obrátíme, můžeme posypat přes šablonu moukou a kakaem a vsadíme je péct do dobře vyhřáté trouby. Je vhodné troubu rozehřát i se starým plechem, vloženým na dno, kam po vsazení chlebů chrstneme cca 100-150 m horké vody (pozor na opaření!). Vytvořená pára pomůže těstu lépe se rozpínat. Při 220 °C pečeme 30-35 minut.
Krok 8: Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Zveřejněno 6. 9. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Světlý kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4ZR
Moje poznámka
Světlý kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4ZR
Nejnovější recepty
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 2 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 3 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 4 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 4 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 21 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koka sušenky
veveruska73 před 38 minutami
Čočková polévka se zeleninou
Evule1 před 1 hodinou
Citrónovo badyánová kolečka
milan_houba_je_zabijak před 3 hodinami
Karlovarský knedlík
HavranPB před 13 hodinami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 13 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 16 hodinami
Smažený sýr bez smažení
Tonja před 16 hodinami
Pudinkový likér
Merylas před 16 hodinami
Mandlové rohlíčky (výborné)
shabby před 17 hodinami
Segedínský guláš
LucieDos před 17 hodinami
Tématické fráze:
kvasovy chleba,
chléb kvasový,
recept na kvasový chléb,
kukuricny rozkvas,
snidanovy kváskový chléb pekarnomanie,
světlý chleba,
chleba kvasovy,
priprava rozkvasu,
mouka na opařeniny,
světlý chléb,
domácí chléb s polišem,
kvasový chléb recept
Suroviny:
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
voda,
mouka hladká,
mouka pšeničná,
kmín drcený,
sůl,
voda
Komentáře (5)