Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frankfurterky (klobásky)

Klobásy, že by vám je i řezník Krkovička záviděl. Z vepřového masa a koření si doma snadno můžete připravit tuto voňavou uzeninu. Maso stačí přichystat, naplnit do střívek a pak jen trpělivě udit a vyčkávat na vaření.

Hodnocení receptu je 5,0 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 978 kJ /
4 058 kcal
Bílkoviny62,17 g
Tuky355,63 g
Vláknina62,10 g
Cholesterol 450 mg
Sodík 16,25 g
Sůl0,50 g
Sacharidy140,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřový výřez a lalok pomelu každý zvlášť na šajbě (desce) o průměru 20 mm. Obojí posolím přiměřeně k váze masa a laloku. Dobře prohnětu a uložím do nádob, upěchuji a dám do lednice na 72 hodin. Krok 2: Po této době obě suroviny opět pomelu tak, že maso na 12mm šajbě a lalok na 8mm. Poté vložím do větší nádoby, přidám veškeré koření i česnek, vývar a dlouhým hnětením vypracuji na lepivou hmotu. Kontrolu udělám tak, že ze směsi vypracuji malý kousek ve tvaru karbanátku, nalepím na dlaň a pokud maso drží na dlani více, než 10 vteřin, je to známka, že maso je dobře prohnětené. Krok 3: Takto vyrobenou směs nabíjím do střev na požadovanou délku a nechám do druhého dne v lednici. V den uzení frankfuterky zavěsím při pokojové teplotě na tyčky a ponechám 2-3 hodiny oschnout. Krok 4: Do předem vyhřáté udírny vložím tyčky s klobáskami a udržuji teplotu v rozmezí 60-70 °C. Topím směsí buku a olše po dobu 2,5 hodiny, až získají zlatavou barvu. Krok 5: Klobásky vyndám k ochlazení a doma je vložím do převařené vody ohřáté na 70-80 °C na 20 minut. Posléze je opláchnu v chladné vodě, zavěsím k oschnutí a vychlazení.

TIP: Jak správně skladovat uzeniny

Zveřejněno 2. 10. 2018

Poznámka autora pavelk

Tyto klobásky jsou výborné chuti, výborné na skus a nejsou finančně náročné. Nejen tento recept jsem získal od přítele žijícího v Polsku a je známo, že se u nich vyrábí výborné uzeniny.

Pro zajímavost: Váhový úbytek po zpracování byl 20 %.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frankfurterky (klobásky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RGjw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frankfurterky (klobásky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RGjw

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

moc pěkné to musí být dobrota.

Parádní recept a fotoprezentace voní až sem <3:yes::yes::yes:

Pavle, nejsi Ty náhodou uzenář? ;-) Klobásky jsou jak vymalované, jen se na ně srdce směje. :-D Takovou dobrotu já miluji.......<3

Nadja: Jsem, ale uzenář - amatér.;-)

Panečku, to je nádhera!!!:yes::yes::yes:

Jana Dorazinová-Remková: ;-)

Tématické fráze:
vepřový lalok recepty, jak ohřát klobásy, domácí uzenář klobásy recept, veprovy vyrez, příprava kolagenových střívek, klobasy z veproveho vyrezu, recept na výborné uzené klobásy, vyrez na klobasky, vyborna klobaska, vepřový lalok klobasy, klobásy lalok

Suroviny:
lalok vepřový, rychlosůl, pepř mletý, pepř černý, pepř bílý, česnek, majoránka, vývar vepřový,

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu