Velikonoční vaječná hrouda
Na Slovensku je tradicí takzvaná velikonoční hrudka, leckde nazývaná také syrec nebo syrek. Jde o takzvaný vaječný sýr, trochu podobný vaječné tlačence. Podává se jako jednohubky nebo s pečivem, skvělá je doplněná strouhaným křenem, pažitkou nebo drobně nakrájenou jarní cibulkou.
Suroviny pro 1 dávka
1 hrouda
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 149 kJ / 1 709 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,80 g |
Tuky | 112,60 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 2,73 g |
Sodík | 1,48 g |
Sůl | 3,10 g |
Sacharidy | 54,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko nalijeme do hrnce, přidáme vyklepnutá vajíčka a sůl. Všechno dobře rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem.
Krok 2: Dáme vařit, vaříme pomalu za stálého míchaní a stále mícháme, až se začne oddělovat voda a hmota hrudkovatět (je to podobné, jak kdybychom dělali tvaroh).
Krok 3: Uvařenou hmotu přecedíme přes síto, pak ji nandáme na gázu a pořádně vytlačíme vodu.
Krok 4: Hroudu zavěsíme a necháme přes noc odkapat.
Krok 5: Hotový výrobek dáme vychladit do lednice, pak krájíme na plátky jako sýr, podáváme s pečivem nebo zeleninou.
Zveřejněno 12. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční vaječná hrouda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BZXW
Moje poznámka
Velikonoční vaječná hrouda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BZXW
Nejnovější recepty
Kynuté knedlíky podle Těhotnýho kuchaře
Přidáno před 4 hodinami
Cuketový perník
Přidáno před 6 hodinami
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno před 19 hodinami
Mladé zelí s klobásou à la bigos
Přidáno před 19 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky s jogurtovým přelivem
Přidáno před 19 hodinami
Grilovaná cuketa s masovým válečkem a párkem
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Filé z tresky zapečené v omeletě s pažitkou
Zazie před 2 hodinami
Kmínová polévka s cizrnou
Kakoska před 2 hodinami
Nepečený tvarohový dort s ovocem
janzam před 3 hodinami
Srbské rizoto z mletého masa
Fitulka před 5 hodinami
Čočková polévka s uzeninou
Fitulka před 5 hodinami
Minutkové kuřecí nudličky
Anvei před 14 hodinami
Cuketa Bezděk
ivka 125 před 17 hodinami
Borůvkový máslový koláč
martiline před 18 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Barča před 19 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční recepty,
velikonoční vaječný sýr,
syr hrouda,
velikonocni vakecna,
velikosti vajec m a c v receptech,
velikonocni hrouda s vajec a mleka,
hrouda s mleka,
hrouda z vajec a mléka,
vaječna velikonočni,
velikonocni syr
Suroviny:
mléko plnotučné,
vejce,
sůl,
bylinky
Komentáře (13)
Janičko, sice všechny Vaše recepty jsou echt žravé, chci vyzkoušet i tento.
Není ten sýr výrazně cítit po vejcích a nebyly by lepší jen bílky?Já můžu sýr v jakémkoli množství (aby mi to ti moji rozmazlenci jedli)