Výtečné matjesy z cukety
Cuketové matjesy jsou lehce pikantní pochoutka, která zaujme i ty, kdo jejich rybí verzi příliš nemusí. Stačí pár surovin a trochu trpělivosti, aby se chutě dobře rozležely. Pokud patříte mezi milovníky ryb, můžete na závěr přidat i trochu pravých matjesů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 737 kJ / 1 132 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,60 g |
Tuky | 101,07 g |
Vláknina | 27,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 38 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 41,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Cuketu oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřince. Nakrájíme na podélné plátky, překrájíme je na požadovanou délku a posolíme. Sůl s cuketou dobře promícháme. Velice záleží na tom, aby plátky cukety byly opravdu hodně tenké, lépe se proleží a zkřehnou.
Krok 3: Necháme odležet, slijeme vodu, prosypeme kořením, cibulí, případně trochou soli, dobře promícháme, vložíme do vhodné nádoby, třeba do zavařovací sklenice a zalijeme olejem.
Krok 4: Uchováváme v chladničce, konzumujeme proleželé. Jak dlouho necháváme proležet, záleží na tom, jak jemně je cuketa nakrájená. Můžeme zkusit ochutnat zhruba pátý den.
Krok 5: Dobré je přimíchat i 1-2 pravé matjesy pokrájené na menší dílky a zamíchat do tohoto cuketo-matjesového salátu. Pak je chuť salátu opravdu "matjesová"!
Zveřejněno 12. 7. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výtečné matjesy z cukety
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G065
Moje poznámka
Výtečné matjesy z cukety
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G065
Nejnovější recepty
Jemná kuřecí roláda s hořčičnou omáčkou a zapečenou kedlubnou (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaná cuketa s parmskou šunkou
Přidáno před 11 hodinami
Šťavnatý McChicken burger
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička s olivami, nivou a smetanou
Přidáno 13. 8. 2025 20:46:51
Koutníkovská pomazánka s tuňákem
Přidáno 13. 8. 2025 13:48:03
Chilli corne carne po Koutnicku
Přidáno 13. 8. 2025 13:27:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Medovník originál
AndreaMachacova před 2 hodinami
Kuřecí prsa s omáčkou
Penkapa před 6 hodinami
Pangas v česneku a bylinkách
Jitka488 před 8 hodinami
Přesnídávka jablečná
SidiJita před 9 hodinami
Paprika se sýrem pečená
Ivana64 před 9 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Marek Gloser před 10 hodinami
Brambory pečené v horkovzdušné fritéze
kimlo před 12 hodinami
Zapečený kapr s bramborama a rajčaty
limosek před 13 hodinami
Omáčka nejen na špagety
Merylas před 13 hodinami
Polévka z kadeřávku a mrkve
janickajan před 13 hodinami
Tématické fráze:
matjesy z cukety,
chutne a dobre matesy s cukety,
matjesy s cukety,
dá se použít přerostlá cuketa?,
matesy z cukety,
recepty na rybí matesy,
matjesy,
cuketove matjesy,
nej cuketove matjesy,
top matesy z cukety
Suroviny:
cuketa,
cibule,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
sůl,
olej slunečnicový,
matjes
Komentáře (3)