Jihočeské zelňáky
Čekáte návštěvu a rádi byste připravili slané pohoštění k vínu či pivu? Vyzkoušejte jihočeské zelňáky s poctivou porcí škvarků. Zelné placky najdete v osvědčených receptech snad každé babičky a není divu, jsou opravdu výborné.
Postup přípravy
Krok 1: Na vál dáme mouku, přisypeme zelí a škvarky, sůl, kmín a přidáme mléko. Zpracujeme těsto. To vyválíme na plát o síle cca 1,5 cm.
Krok 2: Z toho tvořítkem (obrácenou skleničkou na víno) vykrájíme kolečka, která klademe na vymaštěný plech.
Krok 3: Dáme do trouby zapéct při teplotě asi 200 °C. Pečeme 20-30 minut dorůžova.
Krok 4: Nejlepší jsou, když je necháme uležet do druhého dne.
Zveřejněno 18. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jihočeské zelňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pr2
Moje poznámka
Jihočeské zelňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pr2
Nejnovější recepty
Cuketová pomazánka
Přidáno před 3 hodinami
Vepřová pečeně se švestkami
Přidáno před 5 hodinami
Avokádová pomazánka
Přidáno před 20 hodinami
Belgické vafle
Přidáno 21. 8. 2025 12:30:38
Americké cookies s borůvkami
Přidáno 21. 8. 2025 09:05:02
Quiche inspirovaný Herbářem
Přidáno 21. 8. 2025 08:27:15
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tradiční špagety Carbonara
Styliane před 36 minutami
Plněné papriky
Rebeca před 37 minutami
Kuřecí nudličky na mrkvi s pórkem
wimra před 1 hodinou
Ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou
Aleister před 1 hodinou
Koprová omáčka
Elis_131 před 2 hodinami
Tvarohová bábovka (vláčná)
Mafia před 2 hodinami
Kuřecí na liškách a tymiánu
Piedra před 3 hodinami
Strouhaný koláč
Sarka531 před 3 hodinami
Špagety à la carbonara
Hannah64 před 3 hodinami
Cuketové brownies
verisek08 před 5 hodinami
Tématické fráze:
domácí zelňáky,
recept na pravé zelňáky,
zelńáky na plech recept,
zelňáky z listového těsta,
zelniky,
staročeské zelníky,
zelníky z kyselého zelí se škvarkama,
recepty-zelnáky,
keramický hrnec zelnák,
zelňáky s tvarohem,
recept na domácí zelňáky,
zalňáky,
těsto na zelnáky,
zelňáky-recept,
zelky,
smažené zelnáky,
zelňáky z kysaného zelí,
zelnace,
zeláky recept,
recept-zelňáky
Suroviny:
mouka hladká,
zelí kysané,
sádlo,
škvarky,
sůl,
kmín celý,
mléko,
tuk
Komentáře (18)
Kazdy je dela malinko jinak. My milujeme tenhle.
250 g kysaneho zeli
300 g polohrube mouky
2 lzice sadla
1 hrst skvarku
1 vejce
sul
pepr
ze zeli vymackame vodu a pokrajime na kratke kousky.
vse smichame, vyvalime placku 3mm tlustou. nakrajime radylkem na obdelniky nebo vykrajujeme kolecka. Peceme v troube cca. na 200 C doruzova.