Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 305 kJ / 5 092 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 228,86 g |
Tuky | 102,17 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 1,13 g |
Sodík | 835 mg |
Sůl | 1,89 g |
Sacharidy | 799,25 g |
Postup přípravy
Lista produktów tradycyjnych
Ves Slomiana leží v podkarpatském województwie, okrese starowolskim, středisko (gmina)
Pysznica. Obyvatelé Slomianej se od pradávna zabývali pěstováním prosa, proto také tu najdeme mnoho jídel jejichž základem je jáhlová kaše.
Jedním z nich jsou pirohy z jáhlové kaše s tvarohem. Staří obyvatelé Pysznice vaří pirohy podle následujícího předpisu od nepaměti. Krok 2: Jáhly vaříme velmi pomalu na mírném ohni víc jak hodinu a pak přesuneme hrnec s kaší na kraj plotny, zakrytý pokličkou necháme odstát – aby se ochladila a nabrala "šmak". Po zchladnutí přidáme tvaroh. Krok 3: Připravíme těsto.
Na vál vysypeme necelý kilogram mouky, uděláme důlek, přidáme 1 vejce a 2 žloutky, trochu soli , lžíci másla a vlažnou vodu - vody tolik, co těsto vezme. Chudší verze těsta je: mouka, sůl, voda.
Těsto vypracováváme rukama (doporučení překladatelovo: Manžela "zkásneme" o stovku – místo fitka a necháme ho hodinu makat na těstě. Nemusí kdesi „behat jako šialený či bicyklovať“), těsto musí být vláčné. Vláčné těsto na vále podsypeme moukou a vyválíme na co nejtenčí placku, vykrajujeme kolečka pomocí sklenky nebo porcelánového hrnku. Do jejich středu klademe vychladlou kaši. Kolečka překládáme na půl a pomocí lžičky slepujeme – vytváříme vlnky na okrajích. (we wianuszek” na brzegach,) Tento způsob spojování pirohů byl klasický pro tento region.
Pirohy vkládáme do vřící vody, až vyplavou na povrch, vaříme ještě 10 minut. Hotové pomastíme máslem a podáváme s mlékem. Krok 4: Můžeme také po vzoru starých hospodyní uložit do máslem vymazaného hrnce a schovat pod peřinu. Pirohy takto „došly“ (nabraly příslušný "šmak"), byly lepší než čerstvě vařené a mohly pod peřinou stát celý den.
Pirohy s jáhlovou kaší byla sváteční potrava, připravovaná výlučně o svátcích a nedělích. Byly velkou pochoutkou a jsou považovány za nejlepší ze všech druhů pirohů.
Proto také jsou zapsány na Listinu tradičních pokrmů Polské republiky.
Zveřejněno 8. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pirohy z jáhlové kaše s tvarohem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qNgD
Moje poznámka
Pirohy z jáhlové kaše s tvarohem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qNgD
Nejnovější recepty
Koláč s tvarohem a rybízem
Přidáno před 3 hodinami
Lečo v omeletě
Přidáno 3. 7. 2025 08:29
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krupičková polévka
taleonka10 před 15 minutami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
KatkaZu před 59 minutami
Kmínová polévka s cizrnou
TondaJ před 1 hodinou
Šťáva z květů černého bezu 2
Jindriskas před 2 hodinami
Bezé ořechová roláda se šlehačkou
Jandulka13 před 2 hodinami
Gnocchi s cuketou
veronika_straka před 2 hodinami
Květákové karbanátky
Valis před 3 hodinami
Domácí papardelle (nebo tagliatelle)
janatka před 3 hodinami
Rybízový koláč s drobenkou
kunananuk před 3 hodinami
Suroviny:
jáhly,
mléko,
sůl,
máslo,
tvaroh,
mouka hladká,
vejce,
žloutek,
sůl,
máslo,
Komentáře (2)