Zeleninová polévka vařená opačně
Dobrá polévka na víkend i pro všední den, vhodná pro celou rodinu. Malým dětem můžeme část polévky odebrat a rozmixovat. Kdo má rád syté polévky se spoustou zeleniny, na této si jistě pochutná.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 078 kJ / 736 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 37,79 g |
| Tuky | 21,48 g |
| Vláknina | 34,05 g |
| Cholesterol | 26 mg |
| Sodík | 174 mg |
| Sůl | 0,29 g |
| Sacharidy | 82,93 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek najemno.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, česnek, kmín a restujeme pár minut. Přisypeme mouku, promícháme a po pár minutách, zalijeme vývarem nebo vodou.
Krok 3: Promícháme, osolíme a necháme vařit asi 10 minut. Do provařeného základu přidáme brambory, mrkev a kedlubnu.
Krok 4: Vaříme dalších 10 minut. Přidáme brokolici, pórek a hrášek. Vaříme dalších asi 8-10 minut.
Krok 5: Dochutíme bylinkami, pepřem nebo solí.
Zveřejněno 31. 3. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zeleninová polévka vařená opačně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rDVk
Moje poznámka
Zeleninová polévka vařená opačně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rDVk
Nejnovější recepty
Kuře s ořechovou náplní
Přidáno před 3 hodinami
Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě
Přidáno před 6 hodinami
Roláda Hurikán
Přidáno před 10 hodinami
Salát se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 19 hodinami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno 25. 10. 2025 12:26:37
Speciální bramborový sálát
Přidáno 25. 10. 2025 12:10:25
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Francouzské palačinky
Kvittecko před 55 sekundami
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Tynaja před 19 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Kajkajak před 27 minutami
Koka sušenky
habis před 1 hodinou
Škubánky s mákem
Tereziena před 2 hodinami
Žampiony - snadno a rychle
Blazenka před 2 hodinami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 2 hodinami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Renza před 2 hodinami
Domácí kynuté knedlíky s octem
bublinka.1 před 3 hodinami
Dýňová polévka
spamejlik před 3 hodinami
Tématické fráze:
zeleninová polévka,
zeleninová polévka recept,
zeleninove polevky,
recepty na polevky,
polévka zeleninová,
vaření zeleniny,
vařená polévková zelenina,
vařená polévka,
vařená zelenina recept,
vařená zelenina recepty,
kmin do varene zeleniny,
zeleninová polévka ja,
zeleninová polévka na másle
Suroviny:
brokolice,
mrkev,
pórek,
cibule,
česnek,
kedlubna,
brambory,
hrášek mražený,
máslo,
mouka hladká,
vývar masový,
kmín celý,
pepř mletý,
sůl,
bylinky,
máslo
Komentáře (13)
casino: Nezlob se, ale já vidím mezi jíškou a záklechtkou dost podstatný rozdíl. V jíšce je mouka osmažená a teprve dodatečně v polévce provařená, použitím záklechtky je v polévce jen mouka uvařená. Zkus si někdy udělat obojí a rozdíl poznáš, polévka s jíškou je fajnovější.
No, tady mi přijde přání jako otec myšlenky
Zásmažka, tedy RESTOVANÁ mouka, podle rcp posléze cca 30 minut vařená, je podle mých zkušeností zbytečně dlouhá doba.
U záklechtky (zátřepky) se běžně uvádí 20 minut následného vaření, ale mám odzkoušeno že i pouhých 10 minut je dostačujících
***
Někdy ani nelze jinak, než mouku vařit od samého začátku: https://www.toprecepty.cz/recept/38320-okurkova-po...
.