Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Pochoutkový salát, oblíbená retro pochoutka, kterou si můžete díky tomuto receptu připravit dle dřívějších norem. A že je to opravdu pochoutka! Skvěle se hodí na chlebíčky, nebo jako rychlá svačina s čerstvým pečivem.
Suroviny pro 1
Na přípravu 1 kg salátu. Suroviny jsou bez nálevu.
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 201 kJ / 3 155 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 47,28 g |
Tuky | 306,90 g |
Vláknina | 9,71 g |
Cholesterol | 670 mg |
Sodík | 9,30 g |
Sůl | 22,90 g |
Sacharidy | 47,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Salám a okurky nakrájíme stejnoměrně na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 2: Do mísy dáme okurky, hrášek a cibuli. Přidáme worcestrovou omáčku, hořčici, ocet, cukr, pepř, majonézu a promícháme.
Krok 3: Přidáme šunkový salám a nakonec postupně osolíme. Každý salám i majonéza mohou být už od výrobce jinak slané, tak opravdu postupně, ať to se solí nepřeženeme.
Krok 4: Necháme uležet v lednici.
Zveřejněno 21. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EjA0
Moje poznámka
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EjA0
Nejnovější recepty
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno před 5 hodinami
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno 12. 7. 2025 18:41:50
Makový dortík
Přidáno 12. 7. 2025 18:37:15
Grilované maso v černém pivu
Přidáno 12. 7. 2025 18:29:14
Ledvinky na špeku
Přidáno 12. 7. 2025 18:23:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Farmářská krkovička v cibuli a pivu
Hanka004 před 22 minutami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
karinpekarkova před 55 minutami
Cuketový moučník s jablky
svidrnochovas@seznam.cz před 1 hodinou
Rebarborový koláč
kacaba10 před 1 hodinou
Kedlubnové zelí
jana100 před 2 hodinami
Pomazánka z míchaných vajíček s Hermelínem
mertice před 2 hodinami
Vepřová plec na ajvaru
mertice před 4 hodinami
Karamel
Kristynanelly před 6 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 6 hodinami
Meruňkový koláč
Majkas před 6 hodinami
Tématické fráze:
pochoutkový salát dle čsn,
retro pochoutkový salát,
pochoutkový rok,
retro pochoutkový salát recept,
parizsky salát dle čsn,
co patri do pochoutkoveho salátu,
parizsky salat recept,
pochoutkovy salát retro,
pochoutkovy salat recept retro,
pochoutkový salát csn,
pochoutkový rok recepty,
pochoutkový salát recept,
parisky salát retro recepty,
www pochoutkový rok,
pařížský salát,
pochoutkový salát,
retro salaty,
pochoutkový rok 2020,
recept na retro pochoutkovy salát,
pochputkový salát dle dle čsn
Suroviny:
salám šunkový,
okurky sterilované,
hrášek sterilovaný,
cibule,
majonéza,
hořčice plnotučná,
cukr krupice,
ocet,
omáčka worcesterová,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (68)
Do mého nálevu jde jen půlka malého hrnečku cukru. Takže taky pikatní a nesladké. Na salát jsem kupovala okurky a ty byly jako cumel, samý cukr! Příště tam bacím, klidně i moje pikantní !
Měla jsem majonézu Šmak , taky přeslazenou, běžně používám jinou méně sladkou majonézu DOMA. Helmanska mi nechutná, v pozadí cítím rybí olej, takže tu vůbec nekupuji. Takže už po zamíchání, to bylo sladké. Musela jsem přidat 1 KL octu nad rozpis. Cukr 5 gramů asi 1 KL . Ale teď jsem chutnala a je to dobré, už se to proleželo.
Majonézy a okurky z obchodů, jsou daleko sladší, jak bývaly a do všeho dávají takové množství cukru, že salát bude přeslazený. Takže s cukrem na něj, až hodinu po uložení v lednici, ale nejdříve ochutnejte, možná už žádný cukr nebude zapotřebí !
Ještě přidávám jeden odkaz, jak napravit sraženou majonézu: https://www.receptystudenekuchyne.cz/vlastni-recep...
tak jak to bylo. :) Příště už to bude lepší.
Ale se do receptu worchester bezpochyby patří, 8g na kilo salátu udělá jen nepatrný chuťový "ocásek"
Jj, do salátu patří, ale pro mou chuť je worstr (jak prý říkají Angláni) větší utrejch než běžná sojovka
A vaši poslední větu bych doplnil, že je tu hafo receptů se sojovkou i vorčestrem současně...
No a někteří fajnšmekři k tomu přidají ještě i balzamický ocet