Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 868 kJ / 4 510 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,17 g |
Tuky | 216,92 g |
Vláknina | 31,10 g |
Cholesterol | 1,21 g |
Sodík | 601 mg |
Sůl | 1,51 g |
Sacharidy | 541,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru cca 32 cm nebo do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby na 180 a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme zchladnout.
Krok 2: Omyté vypeckované švestky pokrájíme na menší kusy a dáme do kastrolu. Přisypeme cukr dle chuti, skořici a pokud chceme a máme rádi, tak i čerstvě nastrouhanou citronovou kůru. Pomalu zahříváme, aby začaly švestky pouštět vlastní šťávu, ve které je krátce podusíme pod poklicí. Pak do nich vlijeme za stálého míchání ve vodě rozmíchané pudinky a provaříme dle návodu.
Krok 3: Na korpus (klidně ještě vlahý) nalijeme švestkovou náplň, zarovnáme a necháme zcela zchladnout.
Pokud chceme, můžeme před nanesením švestkové náplně korpus pokapat rumem nebo likérem. Krok 4: Smetany vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, poté zašleháme tvaroh nebo zakysanou smetanu, krém naneseme na zchladlou švestkovou náplň, uhladíme, posypeme skořicovým cukrem (případně jen skořicí) a dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.
Pokud chceme, můžeme před nanesením švestkové náplně korpus pokapat rumem nebo likérem. Krok 4: Smetany vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, poté zašleháme tvaroh nebo zakysanou smetanu, krém naneseme na zchladlou švestkovou náplň, uhladíme, posypeme skořicovým cukrem (případně jen skořicí) a dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.
Zveřejněno 30. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3Nm
Moje poznámka
Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3Nm
Nejnovější recepty
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno před 13 hodinami
Pohanka s jablky
Přidáno před 17 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 19 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 23 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kmínová polévka s bramborem a růžičkovou kapustou
janatka před 19 minutami
Pečená švestková povidla
janatka před 24 minutami
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
janatka před 32 minutami
Krůtí játra ve smetaně
rokoko před 1 hodinou
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 2 hodinami
Báječný perník
Avenos@seznam.cz před 2 hodinami
Bohatý ostružinový koláč
Tarantule před 2 hodinami
Domácí kečup
Baruska. před 4 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 8 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 15 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
švestky,
cukr krupice,
pudink vanilkový,
skořice,
voda,
kůra citronová,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr moučkový,
tvaroh měkký,
cukr skořice
Komentáře (7)