Pečená švestková povidla
Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 389 kJ / 3 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,08 g |
Tuky | 4,25 g |
Vláknina | 50,63 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 84 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 752,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud plech před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím.
Krok 2: Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.
Krok 3: Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
Krok 4: Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce.
Krok 5: Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut.
Krok 6: Horká povidla jen naplníme do čistých sklenic a nahoru dáme ještě malou lžičku rumu kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je.
Krok 7: Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.
Zveřejněno 29. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
Moje poznámka
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
Nejnovější recepty
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí karí
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 13 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 22 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno 15. 9. 2025 10:13:03
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno 15. 9. 2025 08:44:53
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sypaný tvarohovo-jablečný koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 44 minutami
Řecká musaka
misula29 před 1 hodinou
Jablečné koláče
macchinhtri030 před 4 hodinami
Treska na másle
Houmicek před 5 hodinami
"Gulášovka"z cukety
Jaruskaa před 7 hodinami
Polévka z červené čočky se slaninou a hruškou
kokronilla před 8 hodinami
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 11 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 22 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 23 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 23 hodinami
Tématické fráze:
švestková povidla,
švestková povidla pečená v troubě,
švestková povidla v troubě,
pečená povidla,
povidla,
povidla pečená v troubě,
svestkova povidla recept,
recept na švestková povidla,
švestková povidla z trouby,
vyroba svestkovych povidel,
recept na povidla,
švestkové povidla,
recept na švestková povidla v troubě,
povidla z trouby,
jak uvařit povidla,
švestková povidla bez cukru,
pečené povidla,
povidla v troubě,
výroba domácích povidel,
povidla recept
Suroviny:
švestky,
cukr krupice,
ocet,
skořice mletá,
rum,
koření hřebíček
Komentáře (422)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
povedlo se mi udělat fakt hustý povidla , jen se nevydařil trik s papírem .Hodně povidel se mi nalepilo na papír i přes to namočení ...
Děkuji za recept.
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
nic se neděje, rozmrazí se pečením v troubě a přebytečná štáva nakloněním plechu se odebere a
zasterelizuje vlahvičkách a následně se využije naředěním vodou a pitím...třeba
Každopádně zase a znova vřele doporučuji
Jsou top ????????
Dělala jsem ze tří kil,asi ještě přidělám.
V neděli vyzkouším jablečná.:-
už jsem dělala dvakrát a super... poprvé jsem fakt měla strach,bez míchání a podruhé taky,že poprvé to byla jen náhoda.... povedlo se vždy....moc děkuji za recept ... odrazovalo mě od povidel ta dlouhá doba,než se udělají... Váš recept je fakt TOP.... děkuji
Pekla jsem v nerez.hlub.pekáči bez papíru,a naprosto v pohodě....
Příště jen zkusím přidat ještě trošku badyánu...
Děkuji za recept
P.S. Zase mi krásně voní celý dům
Určitě vyzkouším z jablek a hrušek.
Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení...
Současně jsem vařil i toto: https://www.toprecepty.cz/recept/48911-svestkova-m... (bez koření)
***
Postup jsem dodržel (teplota 225°C, časy jak stojí psáno),
Postup jsem i nedodržel - přirozenou chuť jsem nekazil přidaným kořením
Na závěr jsem podle doporučení nechal v troubě zahustit (30 minut!)
***
Překvapení se konalo: ze 2kg ovoce bylo výsledné množství na chlup stejné, jako u marmelády z 1kg ovoce
Překvapení se i nekonalo: koncentrovanější chuť se samozřejmě nevytratila, ale povidla (na která jsem zvyklý) to nebyla,.
No, rozhodně se to povidlům podobalo víc, než např. carpaccio z červené řepy původnímu carpacciu, že