Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 22 364 kJ / 5 345 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 276,60 g |
| Tuky | 302,66 g |
| Vláknina | 100,00 g |
| Cholesterol | 671 mg |
| Sodík | 4,84 g |
| Sůl | 11,30 g |
| Sacharidy | 344,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nakrájíme na menši kusy uzená žebra a ocásek a cca 1,75 -2,5 hod. pomalu vaříme. (Dle vašeho času). Vytvoříme základni vývar, ktery je sám o sobě dost slaný, tedy nemusime kořenit, max. trochu kmínu. Maso poté vyndáme, obereme a vhodíme zpět do vývaru. Odstavíme.
Krok 2: Poté nakrájíme cibulku a necháme ji na sádle či oleji zesmahnout ve větším hrnci. Zmírníme oheň, přidáme sladkou a pálivou papriku, kmin, barevný pepř a orestujeme. Pak přidáme část kabanosu nakrájeného na kolečka (nebo jakékoliv klobásy) Necháme také orestovat, až provoní celý byt. Pak je to teprve hotové.
Mezitím uvaříme v menším kastrůlku vývar z bobkového listu, celého pepře a nového kořeni. Krok 3: Do velkého hrnce, kde máme kabanos a cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí a necháme 5-8 minut dusit. Poté přidáme slitý nálev ze zeli, případně i trochu vody, přivedeme k varu a 25 minut vaříme. Poté přidáme vývar z uzených žeber a ocásků a také zbytek kabanosu (klobás). Povaříme cca 20 minut.
Poté vložíme nakrájené brambory, vývar z koŕení a vše povaříme dalších 20-25 minut.
Nakonec zahustime hladkou moukou s vodou, případně kyselou smetanou (pokud je málo kyselá) přidáme česnek a ješte chviličku provařime. Přidáme libeček, jiné bylinky a podáváme.
Mezitím uvaříme v menším kastrůlku vývar z bobkového listu, celého pepře a nového kořeni. Krok 3: Do velkého hrnce, kde máme kabanos a cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí a necháme 5-8 minut dusit. Poté přidáme slitý nálev ze zeli, případně i trochu vody, přivedeme k varu a 25 minut vaříme. Poté přidáme vývar z uzených žeber a ocásků a také zbytek kabanosu (klobás). Povaříme cca 20 minut.
Poté vložíme nakrájené brambory, vývar z koŕení a vše povaříme dalších 20-25 minut.
Nakonec zahustime hladkou moukou s vodou, případně kyselou smetanou (pokud je málo kyselá) přidáme česnek a ješte chviličku provařime. Přidáme libeček, jiné bylinky a podáváme.
Zveřejněno 1. 12. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka (velká rodinná)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ajr7
Moje poznámka
Zelňačka (velká rodinná)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ajr7
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 3 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 8 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 10 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 8 minutami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 13 minutami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 2 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 2 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 2 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 3 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 3 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 3 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 4 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 4 hodinami
Suroviny:
žebra vepřová,
ocas vepřový,
zelí kysané,
kabanos,
sádlo,
cibule,
brambory,
pepř čtyř barev,
kmín celý,
paprika sušená pálivá,
česnek,
libeček,
mouka hladká
Komentáře (7)
"Proti gustu žádný dišputát"
Já rád kostičky brambor uvařené ale nerozvařené a s hranami varem zaoblenými
Vy patrně raději vevnitř uvařené, ale na povrchu tvrdkavé a s ostrými hranami, že
"Vot eto vaše dělo!"
Cituji:
Brambory se v kyselém prostředí na povrchu „zatáhnou“ a zůstanou polotvrdé. Doporučuje se je vařit na zelnačku zvlášť. Asi ty škroby v kyselém prostředí nedělají dobrotu. Brambory se v kyselé vodě uvaří, ale nerozvaří se, vařím je tak na bramborový salát, do osolené vody přidávám i ocet.
Ten rcp je celkově dost inovativně napsaný, že
Vzhledem k množství dalších komponent (2-3 sklenice kysaného zelí; 1,5 kg brambor) to snad ani není moc přehnané
No spíše by mě interesovalo, jak autorovi šmakovaly brambory vařené společně se zelím...