Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 790 kJ / 1 623 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 43,20 g |
| Tuky | 35,47 g |
| Vláknina | 116,35 g |
| Cholesterol | 90 mg |
| Sodík | 290 mg |
| Sůl | 0,51 g |
| Sacharidy | 224,54 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme plech, na který rozprostřeme papír na pečení tak, aby papír chránil i stěny plechu. Asi jako když pečeme sladkou roládu. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C.
Krok 2: Do mísy vložíme všechny nastrouhané syrové brambory. Tekutinu z brambor slijeme. K bramborám přidáme drobně nasekané podušené houby (jako obměnu lze i nasekané škvarky či nasekané sušené švestky), 70 g krupice, 2 žloutky, sůl, majoránku a mletý černý pepř. Přidáme i 250 ml kefíru. Měchačkou těsto na toč důkladně promícháme.
Krok 3: Ze dvou bílků vyšleháme pevný sníh. Já k bílkům přidávám vždy špetku soli. Sníh zapracujeme do těsta ručně. Těsto přelijeme pomocí stěrky na připravený plech s papírem na pečení. Stěrkou těsto (je poměrně řídké) rozprostřeme po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme po dobu 45 minut. Povrch placky krásně zezlátne.
Krok 4: Plech s upečeným těstem vyjmeme z trouby. Povrch těsta pokryjeme druhým archem papíru na pečení a na papír položíme dno druhého plechu. Oběma rukama držíme spojené plechy a převrátíme je o 180 °C.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.
Zveřejněno 12. 4. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domažlický toč s houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MOkQ
Moje poznámka
Domažlický toč s houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MOkQ
Nejnovější recepty
Výpečky se špenátem
Přidáno před 10 hodinami
Kotlety s česnekovo-nivovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Svatomartinská stehna
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí nudličky na kari se zeleninou, pečené v HF
Přidáno před 15 hodinami
Asijská zeleninová směs pěti vůní
Přidáno před 16 hodinami
Bramborový gratin s dýní
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší špenát
KetyHu před 1 hodinou
Jednoduché Margot řezy
Misad před 2 hodinami
Kebaby z mletého masa na grilu
magdalenka před 10 hodinami
Květákový dhal
JanaMar před 10 hodinami
Pikantní utopence
magdalenka před 10 hodinami
Cukrářské jablečné řezy
magdalenka před 10 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
magdalenka před 10 hodinami
Utopenci
magdalenka před 10 hodinami
Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
magdalenka před 10 hodinami
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
magdalenka před 11 hodinami
Suroviny:
brambory,
houby sušené,
smetana zakysaná,
krupice,
bílek,
sůl,
majoránka,
pepř mletý,
Komentáře (5)