Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Masové kuličky v rajčatové jsou už takovou klasikou. V tomto receptu se však inspirujeme orientální kuchyní a na kuličky použijeme maso jehněčí. Do nich navíc dáme mátu. Rajčatovou omáčku pak přiostříme kořením a pálivou pastou.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 132 kJ / 1 227 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 120,36 g |
Tuky | 66,19 g |
Vláknina | 9,26 g |
Cholesterol | 1,35 g |
Sodík | 1,01 g |
Sůl | 2,31 g |
Sacharidy | 33,53 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné jehněčí maso nameleme do misky. Přidáme sůl, kmín, 2 vejce, drcený bílý pepř, škrob a oprané, osušené a jemně nasekané lístky máty. Dobře promícháme a vlhkou rukou vytvoříme malé kuličky o průměru asi 4 cm. Z namíchaného masa vytvoříme velkou šišku, rozdělíme ji na 4 díly a z každého dílu pak vytvoříme 3 kuličky.
Krok 2: Kuličky opečeme zvolna ze všech stran na rozehřáté pánvi na 2 lžících oleje dozlatova a vyndáme stranou.
Krok 3: Na pánev dáme novou1 lžíci oleje, vložíme nasekaný česnek a necháme rozvonět. Přidáme očištěnou, drobně nakrájenou papriku, nasekaná rajčata a chvilku restujeme. Poté přidáme rajčatovou pastu i harissu, okořeníme, promícháme a podlijeme cca 150-200 ml vody a 7 minut povaříme.
Krok 4: Do omáčky dáme prohřát masové kuličky zakryté poklicí na cca 3-5 minut na sníženém stupni tepla.
Krok 5: Další 2 vejce uděláme pošírovaná. Do misky vroucí vody se lžičkou octa rozklepneme vejce, zakryjeme talířkem a dáme do MVT na 40-45 sekund, na výkon 800 W. Orientujeme se podle velikosti vejce. Hotové vejce přidáme do misek nebo talířů až při servírování.
Krok 6: Kuličky s omáčkou podáváme s chlebem, opečeným toastem nebo bagetou, ale výborné jsou i s rýží. Pohodíme nasekanou cibulovou natí a ozdobíme lístky máty. Rajčata, paprika a vejce připomíná naše lečo ale koření a máta dodá jiný šmrnc.
Zveřejněno 3. 6. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xknJq
Moje poznámka
Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xknJq
Nejnovější recepty
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 11 hodinami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 11 hodinami
Dalgona sušenky
Přidáno před 12 hodinami
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno 8. 7. 2025 13:32
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno 8. 7. 2025 08:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí medailonky v bramborovo-sýrovém těstíčku
Sahula před 38 minutami
Borůvkový táč
PavelR před 1 hodinou
Mleté řízky s Hermelínem v pivním těstíčku
Sahula před 1 hodinou
Kuře, brambory a kysané zelí v remosce
Legoun před 1 hodinou
Hermelín s houbami
Sahula před 1 hodinou
Jablečno-rybízový koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 1 hodinou
Moc dobré naložené kuřecí maso
lunav1 před 2 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Ajisek před 3 hodinami
Banánová bábovka
Noumik před 3 hodinami
Rybízový sirup
gasli před 4 hodinami
Suroviny:
maso jehněčí,
máta čerstvá,
kmín drcený,
vejce,
sůl,
pepř bílý,
škrob,
olej,
olej,
paprika čerstvá červená,
rajče,
česnek,
římský kmín mletý,
pepř mletý,
harissa,
voda,
vejce,
voda,
ocet,
cibulka,
máta
Komentáře (5)