Výborná fazolová polévka
Máte chuť na výbornou fazolovou polévku? Uvařte si s námi tuto hustou, sytou a smetanou zjemněnou fazolačku. Je doplněná bramborem a dobrou klobásou, provoněná česnekem, bobkovým listem a novým kořením.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 329 kJ / 1 991 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,93 g |
Tuky | 87,98 g |
Vláknina | 103,92 g |
Cholesterol | 141 mg |
Sodík | 1,36 g |
Sůl | 3,10 g |
Sacharidy | 168,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Přes noc namočíme fazole do vody a v této vodě je dáme vařit. Pokud je třeba, trochu vody přilijeme a přidáme bobkový list a nové koření.
Krok 2: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, klobásu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a česnek oloupeme a prolisujeme.
Krok 3: Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na rozehřátém oleji do sklovita, pak zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Osmaženou jíšku zalijeme studenou vodou (množství podle potřeby) a rozšleháme dohladka.
Krok 4: Nakrájenou klobásu velmi lehce orestujeme na lžíci oleje.
Krok 5: Fazole uvaříme téměř doměkka, pak přidáme sůl a nakrájené brambory (brambory ale můžeme uvařit i zvlášť a pak přidat do polévky).
Krok 6: Zhruba po 5 minutách varu polévku zahustíme připravenou jíškou. Přidáme prolisovaný česnek v množství podle chuti, čerstvě drcený pepř, opečenou klobásu a ještě necháme pozvolna vařit, až jsou brambory úplně měkké. Pokud je třeba, konzistenci polévky upravíme přidáním vody.
Krok 7: Ke konci varu přidáme smetanu, polévku ochutnáme a případně dosolíme.
Krok 8: Polévku můžeme dochutit i troškou octa, ale ten si už může dát každý podle chuti do polévky přímo na talíři.
Zveřejněno 25. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborná fazolová polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vjyV
Moje poznámka
Výborná fazolová polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vjyV
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 3 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 7 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 23 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 2 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 2 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 4 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 4 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 5 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 5 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 5 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 7 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 7 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 7 hodinami
Tématické fráze:
fazolová polévka,
fazolová polévka recept,
recept na fazolovou polevku,
fazolová polévka recepty,
slovenská fazolová polévka recept,
fazolová polévka top recepty,
fazolova polivka,
fazolová polevka.cz,
slovenská fazolová polévka,
recept fazolova polevka,
fazolová polévka s bramborem,
dobrá fazolová polévka,
nejlepsi fazolova polevka,
recepty na nejlepší polévky fazolová,
fazolová polévka s klobásou,
fazulova polévka,
hustá fazolová polévka,
fazolová,
fazolová polévka s párkem,
polévka fazolová
Suroviny:
fazole barevné,
brambory,
cibule,
klobása,
olej,
česnek,
koření nové koření,
bobkový list,
pepř drcený,
sůl,
smetana na vaření,
ocet,
olej,
mouka hladká
Komentáře (22)
toto zavařování dělám už skoro 20 let a jsem v to odborník natolik že jsem měl i tři půlhodinové besedy v ČR BRNO, kde si mně pozvali do pořadu Apeptýt- paní Vykoupilová. Možete najít v archývu. J to na delší povídání i s mojema zkušenostma a vychytávkama, ale jen na stručně jak to máme u nás. Mám ve sklepě kolem 100 sklenic jen s různýma políévkama, dalších 50 s masem či potovary masa a sekané, zeleniny a ovoce víc jak 500 včetně okurků a marmelád. V mikrovlnce dělám i o;škvarky, zavařuju okurky a všechno ovoce, včetně marmelád čatny , leč a kabanosů na všec hny možné ´úpravy . Dělám v mikrovlnce i snídaně, jako volská oka, škraka a jiné šmakulády . Už jsem přemýšlel, že založím zvláštní vlákno s využitím mikrovlnky. Po relacích mi volalo hodně posluchaču na můj mobil a všem jsem poradil, že není čeho se obávat, jen mít dordžovat moje rady a mít dobrou mikrovlnku a přečíst si její výkonnnost, kde jim poradím jak ji správně nastavit, třeba na ohřítí koleček knedlí před obědem, nebo té polévky či pečeného či mikrovněného masa. Moe mejlovka je pejisema@seznam.cz , kde se mi ozvěte a vše popíšu a budete mít s vařením nejen radost, ale i dost času na klid a pohodu třeba na kávu z mikrovlnky a nebi i topinky z mikrovlnky , které nejsou protibvně masné , ale lehce křupavé a uvnitř nedřevatělé. V součastné době, kdy cena energie je různá, tak tady jsou náklady na 5,či 6 sklenic o dvě pětiny levnější. A ani jeden , a to možu garantovat, strávník nepoznal, že jsem při mojem ,,mistrovském,, vaření použil mikrovlnku. A TI CO NEVĚŘÍ, POJDŤE SE MNOU DO DISKUSE, NIKOLIV DO SPORU. 5ekněte své argumenty a já vám dám svoje výhody i samozřejmě nevýhody vv návanosti na vaši peněženku i zdravotní stav. Nechci se chlubit, ale kasat se můžu jen svojim ,,stařeckými,, zkušenostmi a peřím.
,,toš teda tak,,
Zavařování v mikrovlnce
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9Nikomu náš recept nevnucuju, jen jsem chtěl reagovat a sdělit , že ji budu dělat dnes ve velkém množstí kolem 12 litrů, kterou pak zčásti zavařím v mikrovlnce do šroubovacích sklenic na příští snadné obědy či večeře.
,,toš teda tak,,