Řecká špenátová rýže
Letní počasí s sebou nese poznávání cizích krajů i jídelníčků. Jídla řecké kuchyně jsou natolik úžasná, že stojí za to je zkusit připravit i u nás. Rýže po řecku není tak složitá a skvělý chuťový zážitek vám přiblíží zdravou středomořskou stravu.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 294 kJ / 548 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,12 g |
Tuky | 48,88 g |
Vláknina | 8,91 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 18,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži několikrát propláchneme a necháme okapat na sítu. Stejně propláchneme na sítu i špenát, zbavený dlouhých stonků. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno.
Česnek sloupneme, rozmáčkneme naplocho nožem a nasekáme.
Najemno nasekáme nebo nastříháme kopr a pažitku. Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve nalijeme olivový olej na kterém orestujeme postupně cibuli (cca 4-5 minut), poté česnek, polovinu kopru i pažitky.
Společně mícháme ještě minutu.
Přidáme špenát a restujeme do zavadnutí.
Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a promícháme. Krok 3: Podlijeme částí vývaru kuřecího (nebo zeleninového).
Přivedeme k varu a na sníženém stupni tepla dusíme za případného podlití a promíchání do změknutí rýže cca 20 minut.
Vmícháme máslo, zbylou pažitku, kopr a citronovou kůru. Krok 4: Podáváme pokapané citronovou šťávou samotné, s kostičkami sýru feta nebo jako přílohu k masu.
Česnek sloupneme, rozmáčkneme naplocho nožem a nasekáme.
Najemno nasekáme nebo nastříháme kopr a pažitku. Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve nalijeme olivový olej na kterém orestujeme postupně cibuli (cca 4-5 minut), poté česnek, polovinu kopru i pažitky.
Společně mícháme ještě minutu.
Přidáme špenát a restujeme do zavadnutí.
Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a promícháme. Krok 3: Podlijeme částí vývaru kuřecího (nebo zeleninového).
Přivedeme k varu a na sníženém stupni tepla dusíme za případného podlití a promíchání do změknutí rýže cca 20 minut.
Vmícháme máslo, zbylou pažitku, kopr a citronovou kůru. Krok 4: Podáváme pokapané citronovou šťávou samotné, s kostičkami sýru feta nebo jako přílohu k masu.
Zveřejněno 13. 6. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecká špenátová rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpVoR
Moje poznámka
Řecká špenátová rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpVoR
Nejnovější recepty
Švestkový koláč se skořicí
Přidáno před 9 hodinami
Švestkový koláč s drobenkou II
Přidáno před 9 hodinami
Pão de Queijo
Přidáno před 10 hodinami
Rohlíky I
Přidáno před 14 hodinami
Lilek s bazalkovým dipem
Přidáno před 14 hodinami
Veka z kefíru
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sušená rajčata v olejové lázni
oldvlk před 40 minutami
Pečená švestková povidla
Anche před 1 hodinou
Pečené nudličky z kapra
ZboSy před 1 hodinou
Listové šátečky plněné šimlovou nádivkou a švestkami
ZboSy před 2 hodinami
Vydatná vločková polévka s česnekem
Nanda91 před 2 hodinami
Meloun s balkánským sýrem
Lahvacek před 7 hodinami
Vepřová po bulharsku
Kajkajak před 9 hodinami
Knedlík z domácí pekárny
vladhn před 10 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
phanusov před 10 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
alcerm před 10 hodinami
Suroviny:
rýže basmati,
olej olivový,
cibule,
česnek,
kopr,
pažitka,
špenát baby,
vývar masový,
citron,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
kůra citronová,
sýr feta
Komentáře (8)
Bez masa.
Děkuji za inspiraci.