Kuřecí steak se zeleným pepřem a šťouchanými brambory

danielle72 Kuchařka: danielle72

Doba přípravy: cca 20 minut (bez vaření brambor) 1 porce Drůbeží maso 21 názorů

Suroviny

1 kuřecí prso
1 lžička olivového oleje
drcený pepř
sůl
Na omáčku: 1 dcl smetany ke šlehání
sterilovaný zelený pepř (2 lžičky + 1 kávová lžička nálevu)
sůl
Šťouchané brambory:
2 brambory
1 lžíce studeného másla
lžíce petrželky čerstvé, mražané nebo sušené
sůl
pepř dle chuti
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Šťouchané brambory:
    Brambory oloupeme, uvaříme doměkka v osolené vodě, slijeme je, přidáme k nim máslo, bylinky, sůl, pepř, protřepeme a pak několikrát vidličkou zmáčkneme (ale tak, aby nevznikla bramorová kaše). Udržujeme v teple.

  2. Steak:
    Kuřecí prso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, osolíme a opepříme (neklepeme)!

  3. Troubu si předehřejeme na 200 °C a dáme do ní menší teflonový plech či jinou vhodnou nádobu. Postačí ale i pekáček, na který položíme čtvereček alobalu (větší než maso).

  4. Rozpálíme si pánev (nejlepší je litinová grilovací), potřeme olejem a po obou stranách opečeme maso, dokud nezčervená. Nepícháme do něj, vytekla by nám šťáva! Poté steak přeložíme do vyhřáté trouby. Po cca 6 minutách na něj jemně přimáčkneme prst, a pokud pod ním maso nepruží, je hotový. V opačném případě ještě chvíli počkáme a postup zopakujeme.

  5. Omáčka:
    Zatímco je maso v troubě, v malém kastrolku zahřejeme smetanu se zeleným pepřem a nálevem, lehce osolíme a na středním plameni za častého míchání čekáme, až omáčka zhoustne. Pak ji odstavíme a udržujeme v teple.

  6. Když je steak v troubě hotový, vyjmeme jej. Pokud si nejsme jisti, zda je propečený, překrojíme jej pro kontrolu na prkénku na dvě části a v případě potřeby ještě chvíli v troubě dopečeme.

  7. Servírování:
    Pro lepší efekt můžeme menší nádobku - misku vypláchnout studenou vodou, vmáčknout brambory a potom obsah vyklopit na připravený talíř. Lehce zmáčkneme rukou, aby byl kopeček plošší, na něj rozložíme maso a přelijeme horkou omáčkou. Ihned podáváme.

Poznámka

Pro zvýraznění chuti omáčky můžeme přidat i kousíček kostky kuřecího bujonu - je dost slaný, tak raději opatrně.

Do šťouchaných brambor je výborná také trocha osmažené cibulky nebo na malé kostičky nakrájený a opečený špek či anglická slanina. Jako příloha se ale hodí téměř cokoli - rýže, opečené brambory, hranolky, těstoviny,...

Pokud nemáme vhodnou misku/formičku na brambory, můžeme použít například obyčejnou plechovku od paštiky, ze které odstraníme oba konce (víčka), položíme na talíř, brambory vložíme do plechovky a pak ji opatrně odstraníme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kuřecí steak se zeleným pepřem a šťouchanými brambory

  • danielle72 danielle72(autorka receptu)

    Biton: Děkuji :-) To mě naučil synátor, letos se vyučil na kuchaře - do té doby jsem měla kuřecí řízky vysušené. Stejně dělám i tuňáka a jiné maso.

    Odpovědět

  • Biton Biton

    Děkuji za skvělý recept! Naložila jsem si doma barevný pepř, ten jsem použila a je to výborné...Na maso jsem ještě malinko posypala grilovacím kořením. Dělala jsem k tomu domácí hranolky a maso jsem dala na pečící papír po vyndání hranolek. Je to super a určitě jsem to nedělala naposledy! Děkuji tímto za výborné jídlo! :yes::-):-p

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autorka receptu)

    Jana: Dobrý den, jen položit na čtvereček alobalu. Pokud pečete na teflonu, není alobal nutný ;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Dobrý den...mohu se zeptat? To maso jen položím na alobal, který mám v pekáčku nebo do toho alobalu to maso zabalím? Děkuji :-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Děkuji, Aničko :-8:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Za chutný a krásně popsaný receptík:-p+11:yes::-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Smetanovou omáčku se zeleným pepřem dělám často k přírodně upraveným masům a vždycky si pochutnám, takže ode mě +10:yes::-p

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    danielle72:pěkně jsi napsala i tento příspěvek, díky za něj.
    :-K

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autorka receptu)

    rebeka: Díky za pochvalu :-8

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autorka receptu)

    ivulinka: Ivulinko, díky za milá slůvka i za přání :-K. TOPky jsou super:yes:. Je to vůbec první (a asi i poslední) server, kam jsem se rozhodla přispívat, protože se od těch ostatních tolik liší.

    A k mému stylu popisu přípravy jídla: pokud je to všem srozumitelné, o což se snažím, jsem samozřejmě ráda. Ne každý totiž vaří už léta, je tu i spousta zapálených začátečníků. A pokud mají dostatek nadšení a elánu vaření zkoušet, zkoušet, a zase donekonečna zkoušet, je to dobře.

    A ke způsobu psaní: vysvětlení je prosté - čeština a práce s ní mě živí a moc mě baví :-). Ne že by se mi tedy občas nepodařil parádní překlep, ale s tím se snad dá žít ;-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Musím Ti Danuško poslat bodíka, protože kuřecí maso miluji jakkoliv připravené a to tvoje se mi moc líbí, navíc jsem si přečetla celý tvůj recept a moc se mi líbí i tvůj styl popisu přípravy jídla:yes::yes::yes:
    Ať se ti tu líbí přinejmenším tak jako mě:yes::-K:-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    moc pěkné:-):-K;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Moc hezký receptík,taky mám ráda zelený pepř;-)+1:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak to by mi určitě chutnalo:yes:+4

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autorka receptu)

    Bibinka: Děkuji za milé přijetí :yes::-). Ježíšek mi totiž přinesl foťák, takže si jídla dokumentuji, a budu je postupně přidávat - pokud už tu tedy nebudou. Ale i tak nevadí, tu a tam přihodím aspoň fotku k již uloženým receptům - viz dneska citronová babeta a langoše) :-8

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: smetanova omacka se zelenym peprem omáčka se zeleným pepřem kureci steak v troube omáčka na zeleným pepři na stejk kuřecí steak na zelenem pepri kuřecí na zeleném pepři kuřecí maso se šťouchanými brambory servírování šťouchaných brambor smetanová omáčka se zeleným pepřem recept omacka s zelenym peprem servírování brambor kuřecí plátek se zeleným pepřem kuřecí steak s bramborem formička na šťouchané brambory se zeleným pepřem kuřecí maso štouchané brambory recepty se zeleným pepřem jak se vaří kuřecí steak steak s bramborem steaková omáčka se zeleným pepřem

Zapomněl/a jsem heslo