Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maso na houbách ve smetanové omáčce pro ty, kteří houby nejedí

Kousky masa podušené s divokým kořením skvěle doplní houbová omáčka, která je tak perfektně připravená a dochucená, že si na ní pochutnají i ti, kteří nemají houby příliš v lásce. Přílohu můžete vybrat podle svých chutí.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 320 kJ /
1 511 kcal
Bílkoviny122,04 g
Tuky90,60 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 371 mg
Sodík 438 mg
Sůl0,90 g
Sacharidy48,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Divoké koření budeme potřebovat na vaření hub i na dušení masa. Abychom koření nemuseli pracně vybírat, dáme ho do čajového sítka - kromě bobkového listu, ten se tam zpravidla nevejde. Krok 2: Nejprve v osolené vodě i s divokým kořením (v čajovém sítku) uvaříme na menší kousky nakrájené houby. Vody použijeme poměrně málo - houby vkládáme po částech, když se trochu svaří a zmenší svůj objem, přidáme další část. Po uvaření odstraníme sítko s kořením a nezapomeneme na bobkový list. Část houbového vývaru použijeme na podlévání masa. Část hub odebereme (vložíme je až do talíře při servírování těm, kdo houby neodmítají) a zbylé houby ve vývaru rozmixujeme. Krok 3: Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené maso a necháme je zatáhnout. Osolíme a přidáme divoké koření, stejné jako do hub. Maso za občasného podlévání houbovým vývarem dusíme doměkka. Nakonec odstraníme sítko s kořením i bobkový list. Krok 4: K masu se šťávou přidáme rozmixované houby a ještě chvíli povaříme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu rozmíchanou s trochou mouky a za stálého míchání vaříme asi 15 minut, aby se mouka dobře provařila. Omáčku dochutíme podle potřeby solí, případně i cukrem. Omáčka má být sladkokyselá (kyselost zajišťuje zakysaná smetana). Barvu omáčky určují použité houby. Krok 5: Přílohu volíme podle svých zvyklostí - hodí se houskový knedlík, těstoviny, noky i brambory.

TIP: Druhy přílohových knedlíků

Zveřejněno 26. 9. 2022

Poznámka autorky Nadja

Jelikož syn houby nejí, ale houbová chuť mu nevadí a já v omáčce miluji kousky hub, tak jsem přípravu masa s houbovou omáčkou oproti klasické přípravě trochu poupravila. Syn má k masu jen omáčku s rozmixovanými houbami, ale já si přímo do talíře přidávám kousky hub (ale nedávám si maso).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maso na houbách ve smetanové omáčce pro ty, kteří houby nejedí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2qvg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maso na houbách ve smetanové omáčce pro ty, kteří houby nejedí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2qvg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Aničko, moc děkuji za krásné foto a jsem ráda, že moje inovace mého receptu, který obvykle vařím, chutnala. Kluci nejedí houby, tak jsme to vyzkoušeli s rozmixovanýma, a vyšlo to. ;-)

Naděnko měla jsem 4 hezké plátky z kotlety a bylo mi líto je nakrájet na kostky:-8Použila jsem 400 g žampionů a zakysanou smetanu jsem dala na půl se sladkou.Ve sladké jsem rozmíchala mouku a zakysanou jsem dala už jen ke konci prohřát.Omáčka s příchutí hřebíčku nebyla vůbec špatná,pochutnali jsme si:-QDíky:-K

Suroviny:
bobkový list, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, voda, sůl, koření divoké, houby čerstvé, sádlo, cibule, maso vepřové, sůl, koření divoké, smetana zakysaná, mouka hladká, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu