Postup přípravy
Ryby očistíme zevně i vně a tady bych doporučoval podél páteře pořádně vyčistit lžičkou hnědou skvrnu (ledvinky), která způsobuje nahořklé maso po vyuzení.
Očištěným rybám uděláme příčné zářezy a vetřeme trochu soli, dáme do vhodné nádoby (sklo, porcelán) a zalijeme vychladlým lákem, zatížíme, nejlépe porcelánovými talířky, aby ryby byly zcela ponořené. Asi po 12 hodinách ryby opláchneme, napíchneme na háček, necháme okapat a oschnout nejméně hodinku.
Do předem rozehřáté udírny zavěsíme ryby a asi půl hodiny je dosušujeme při otevřené udírně při teplotě cca 50 °C. Po této době udírnu zavřeme a udíme při teplotě 75/80 °C asi 2 a půl hodiny. Kontrolujeme barvu kůže a vnitřek ryb, která nakonec musí být zlatohnědá. Po vyuzení ryby necháme vychladnout a uložíme je na nějakou dobu do ledničky zabalené v alobalu nebo v pečícím papíře. Nejchutnější ryby jsou studené.
Udíme olší nebo bukem.
Zveřejněno 2. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uzený pstruh nebo makrela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kp3x
Moje poznámka
Uzený pstruh nebo makrela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kp3x
Nejnovější recepty
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 12 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dýňová polévka s fazolemi
jana1974 před 19 minutami
Vepřové maso po srbsku
Stefi.f před 28 minutami
Krevety s chilli omáčkou
Darwin před 47 minutami
Jablečná hrnková bábovka
LidusV před 56 minutami
Pórková polévka s česnekem
hifiklub před 1 hodinou
Rajská polévka III
Hanulka@ před 1 hodinou
Špízy sýr-mortadela
Jan Nemec před 1 hodinou
Uzené kuřecí stehno s česnekem a paprikou
Jan Nemec před 1 hodinou
Sloní žrádlo
Dana Lubovska před 1 hodinou
Dobré bramborové knedlíky - podrobně
sarah38 před 1 hodinou
Tématické fráze:
uzený pstruh recept,
uzený pstruh,
uzený pstruh recepty,
udíme pstruha,
udime pstuhy recept,
recept na pstruha uzeny,
recept na vyuzeni ryb,
udíme pstruhy,
pstruh jako makrela,
udíme na pstruha,
po vyuzeni je ryba na kyselo,
nejlepší doma vyuzené makrely,
nejlepší doma vyuzené makrely,
uzenýpstruh recepty,
pstruh recept,
recepty pstruh,
makrel,
uzeny pstruh - recepty,
pstruzi nalozeni v slaném nálevu,
uzeny pstruh - cz
Suroviny:
pstruh,
voda,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
Komentáře (12)
Na Mimibazar fotku použila LenkaŠ. v receptu https://www.mimibazar.cz/recept/110078/gnocchi-s-k... dne 6.6.2011 - to už není problém Topek, kde byl recept dříve a je nad vší pochybnost, že fotka je skuteční paní RadkyS. (podívejte se na její jiné recepty, kde je mj. stejný talíř
Pokud myslíte tento případ, tak jste mne moc nepřesvědčil. Jestli máte nějaké podobné, zkuste dát celé odkazy, ráda zkontroluji
Pokud vám něco vadí na fotce u receptu https://www.toprecepty.cz/recept/50330-recept-na-n..., která je ve vašem předchozím komentáři, tak vám nerozumím už vůbec