Maková náplň
Klasická vařená maková náplň je základem mnoha klasických českých moučníků. Využijete ji například do závinů, hřebenů, buchet nebo šátečků. Výborná je také na frgále nebo koláče lopaťáky o velikosti plechu, které po upečení nakrájíme na řezy.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 899 kJ / 1 649 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 43,75 g |
| Tuky | 103,75 g |
| Vláknina | 37,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 10 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 116,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko uvedeme do varu.
Krok 2: Vařící mléko lijeme do pomletého máku dokud nedosáhneme požadované konzistence náplně.
Krok 3: Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru.
Krok 4: Někdo ještě pro zpestření chuti přidává pikantní marmeládu (např. malinovou, rybízovou, višňovou...)
Zveřejněno 4. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maková náplň
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLkz
Moje poznámka
Maková náplň
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLkz
Nejnovější recepty
Šťavnatí švábi
Přidáno před 6 hodinami
Těstoviny zapečené s brokolicí a šunkou
Přidáno před 9 hodinami
Kapustová polévka s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 14 hodinami
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 15 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí kousky v zakysané smetaně s česnekem
MarketaAn před 14 minutami
Škvarkový koláč (placky)
Merylas před 2 hodinami
Indický Naan chléb
Vinka před 2 hodinami
Krupicová kaše
Roobass před 4 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Nanina před 5 hodinami
Pikantní zeleninovo-těstovinový salát
Jan Nemec před 5 hodinami
Kuře na kari s jablky
hajibuni před 5 hodinami
Výborný makovec
Jan Nemec před 5 hodinami
Holandský sekaný vepřový řízek
Jan Nemec před 5 hodinami
Kuře na kari s ananasem
Jirka1986 před 5 hodinami
Tématické fráze:
maková náplň,
maková náplň recept,
makova napln do buchet,
jak se dělá maková nápln,
recept na makovou náplň,
recept makova napln,
nápln maková,
nejlepší maková náplň,
makova nadivka,
maková náplň s povidly,
jak udělat makovou napln,
maková náplň do koláčů,
recepty maková náplň,
vyborna makova napln,
jak se vaří makova náplň,
náplň do buchet mák,
dobrá maková náplň,
maková náplň bez mléka,
maková nádivka do buchet,
maková nápň
Suroviny:
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
kůra citronová
Komentáře (44)
Nádivka dopadla na výbornou a děkuji.
Je to super recept a moc moc za něj děkuji
Mák v mleku vařím déle, dokud nezhoustne. Cukr přidávám do vychladlé náplně, pokud je řidší, přidám míň cukru a dám mleté piškoty.
(A vypadá to, že po mně ji s úspěchem dělala i Ceres....?)
A hlavně, když udělám víc náplně než spotřebuju, dávám do mrazáku.
Samozřejmě děkuji Ivulince za recept.
Ještě že Vás máme, zkušené kuchařinky a cukrářky.
Já dělám nádivku jinak, mák dám do mísy a uvařím si mléko, to pak opatrně liji do máku, dokud nemá krémovou konzistenci. Osladím, ochutím citronovou kůrou a hlavně přidávám 1-2 lžíce jakékoliv marmelády, babička to tak doma dělala a říkala, že nádivka je pak pikantnější.