Domácí švestková marmeláda
Ze švestek nemusíte připravovat jen povidla. Máte-li bohatou úrodu, uvařte i tuto jednoduchou, ale za to chuťově skvěle vyladěnou marmeládu. Se špetkou skořice, citronem a rumem ji uvítáte zejména v zimních měsících.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 514 kJ / 2 991 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,84 g |
Tuky | 2,97 g |
Vláknina | 29,77 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 51 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 676,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Švestky dáme do kastrolu, posypeme 2 lžícemi cukru a povaříme. Až pustí šťávu, rozmixujeme kovovým tyčovým mixérem a vmícháme želírovací cukr, skořici, kyselinu citronovou, šťávu z citronu a vaříme.
Krok 2: Od začátku varu vaříme nejméně 5 minut. Během vaření sbíráme pěnu.
Krok 3: Poté provedeme test na talířku. Lžící odebereme trošku marmelády a nalijeme ji na studený talířek. Pokud po chvilce ztuhne, želírování probíhá správně. Pokud ne, přidáme ještě trošku kyseliny citronové. Nakonec vmícháme rum.
Krok 4: Omyté a čisté sklenice naplníme marmeládou, otřeme hrdlo a ihned uzavřeme. Obrátíme dnem vzhůru a po 5 minutách obrátíme zpět.
Krok 5: Uchováváme v chladu a temnu.
Zveřejněno 9. 8. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí švestková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOvWW
Moje poznámka
Domácí švestková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOvWW
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 2 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 6 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 21 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 27 minutami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 44 minutami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 2 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 2 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 3 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 3 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 3 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 6 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 6 hodinami
Suroviny:
švestky,
citron,
cukr želírovací,
cukr,
skořice mletá,
rum,
kyselina citronová
Komentáře (2)