Staročeské kyselo
Staročeský pokrm pocházejí z Krkonoš vychází z toho, co měli hospodyňky v horách vždy po ruce. Chlebový kvas, brambory a sušené houby, to je hlavní trio tohoto skromného a levného jídla. Připravte si sytou a vydatnou polévku i vy.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 834 kJ / 1 155 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 45,71 g |
| Tuky | 41,82 g |
| Vláknina | 12,33 g |
| Cholesterol | 557 mg |
| Sodík | 321 mg |
| Sůl | 0,42 g |
| Sacharidy | 144,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sušené houby namočíme alespoň hodinu předem do studené vody.
Krok 2: Chlebový kvásek rozmícháme v 1 litru vody a přivedeme k varu. Přidáme plátek másla, aby se během vaření nedělal škraloup.
Krok 3: Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, namočené houby i s vodou a kmín. Osolíme a opepříme dle chuti.
Krok 4: Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké, v závislosti na velikosti kostiček asi 10-15 minut.
Krok 5: Mezitím nakrájíme cibuli na jemno a osmahneme na sádle dozlatova. Přidáme rozkvedlaná vajíčka a osolíme. Restujeme, dokud nejsou vajíčka hotová. Celou směs přidáme do polévky ke konci varu.
Krok 6: Necháme krátce provařit a podáváme.
Zveřejněno 27. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeské kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLZG
Moje poznámka
Staročeské kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLZG
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 2 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 3 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 3 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 5 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 8 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 1 hodinou
Švestkové kostky
Noumik před 2 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 3 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 4 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 5 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 6 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 7 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 7 hodinami
Kokosové strojkové cukroví
adela. před 7 hodinami
Sachr cukroví
adela. před 7 hodinami
Tématické fráze:
staročeské recepty,
staročeské recepty online,
podkrkonošské kyselo recept,
staroceske polevky,
staročeské brambory recept,
staročeský recept,
recepty online na každý den,
vánoční kyselo,
recepty staročeské,
staročeské vaření,
podkrkonosske kyselo,
staročeské brambory,
staroceske recepty z brambor,
staročeský bramborový salát,
staročešké,
starošeské kyselo,
staročrské recepty,
vánoční kyselo recept,
kyselo recept,
staročeských kyselo
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
houby sušené,
vejce,
brambory,
cibule,
máslo,
sádlo,
kmín celý,
sůl,
pepř
Komentáře (5)
Od té doby je u nás často, kvásek v lednici a krkonošské kyselo na jižní Moravě ...????
Moc nám chutná.