Mechový dort (se špenátem)
Zelené dorty jsou velkou módou posledních let. Zaujmou svým neobvyklým vzhledem a dobrou chutí. Protože se většinou jen dozdobí ovocem, troufnou si na ně i začátečníci, kteří se zdobení často bojí.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 31 441 kJ / 7 515 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 96,64 g |
| Tuky | 546,35 g |
| Vláknina | 14,50 g |
| Cholesterol | 1,51 g |
| Sodík | 1,05 g |
| Sůl | 2,82 g |
| Sacharidy | 545,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 2: Nejprve připravíme špenátovou "kaši" tak, že nasekáme špenát na menší kousky a dáme do mixéru s 80 g oleje a mixujeme téměř do hladka.
Krok 3: Do mísy dáme 3 vejce a cukr a šleháme ručním šlehačem, dokud nám nevznikne nadýchaná směs (zdvojnásobí objem).
Krok 4: Do směsi přidáme postupně 100 ml oleje, poté rozmixovaný špenát, citronovou kůru a šťávu a zašleháme.
Krok 5: Postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme těsto.
Krok 6: Vymažeme dortovou formu a vysypeme hrubou moukou, dáme těsto do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 40-50 minut.
Krok 7: Mezitím než vychladne upečený korpus, připravíme krém. V míse ručním šlehačem smícháme cukr s mascarpone, poté přilijeme šlehačku, přidáme případně ztužovat a šleháme, dokud nevznikne tuhý krém, který ke konci dochutíme citronovou šťávou.
Krok 8: Vychladlý korpus rozřízneme na 3 díly a promažeme jednotlivé díly krémem.
Krok 9: Horní díl dortu ještě zarovnáme a odkrojený kousek rozdrobíme.
Krok 10: Celý dort obmažeme krémem.
Krok 11: Drobečky nasypeme na vršek i boky namazaného dortu a lehce přimáčkneme.
Krok 12: Zdobíme čerstvým ovocem a po vychlazení v ledničce podáváme.
Zveřejněno 21. 5. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mechový dort (se špenátem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YooO
Moje poznámka
Mechový dort (se špenátem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YooO
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 7 minutami
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 5 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 20 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 21 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 23 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno 18. 12. 2025 12:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablečný koláč našich babiček
[email protected] před 1 hodinou
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 3 hodinami
Koňakové řezy
janatka před 4 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 5 hodinami
Medovníkové koule
evik_svistik před 5 hodinami
Kokosky
veveruska73 před 13 hodinami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 14 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 16 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 16 hodinami
Suroviny:
špenát baby,
mouka hladká,
cukr krupice,
olej,
vejce,
kypřící prášek do pečiva,
kůra citronová,
šťáva citronová,
tuk,
mouka hrubá,
mascarpone,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
šťáva citronová
Komentáře (23)
Milujeme tento recept 👍👍👍
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pekla jsme synovi k 1.narozeninam