Kynuté knedlíky - ovocné
Kynuté ovocné knedlíky jsou lahodnou klasikou české kuchyně. Díky šetrné přípravě v páře zůstávají knedlíky krásně nadýchané a vláčné, zatímco uvnitř se ukrývá sladké ovoce, které jim dodává osvěžující náplň.
Postup přípravy
Krok 1: Mléko lehce ohřejeme a do menší části vlažného mléka dáme lžičku cukru (z odváženého množství), rozdrobíme droždí, překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy vsypeme mouku, vmícháme do ní sůl, přidáme zbytek cukru, vzešlý kvásek, zbývající vlažné mléko a vejce. Vypracujeme nelepivé hladké těsto. K vypracování těsta můžeme použít robot s hákem a nebo domácí pekárnu. Těsto překryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Krok 3: Vykynuté těsto dáme na moukou lehce podsypaný vál, zpracujeme do bochánku a vyválíme šišku. Stěrkou nebo jiným nástrojem rozdělíme na 16 kousků.
Krok 4: Kousky těsta upravíme do kulatého tvaru, poklademe ovocem a zabalíme tak, že uděláme "raneček", který dobře umačkáme a knedlíky lehce zakulatíme. Uložíme spojem dolů, opět překryjeme utěrkou a necháme chvíli vykynout (ale nepřekynout).
Krok 5: Při vaření v parním hrnci jednotlivé nádoby potřeme olejem, tj. dno a boky v místech, kde se budou knedlíky dotýkat.
Krok 6: Do nádob opatrně uložíme vykynuté knedlíky, necháváme mezery. Knedlíky můžeme potřít olejem mezi sebou, aby se pak neslepily. Nádoby naskládáme na sebe, přikryjeme poklicí a parní hrnec zapneme. Od začátku varu vody ve spodní nádobě vaříme zhruba 8-10 minut. Po uvaření ihned knedlíky propícháme dvouzubou vidličkou nebo špejlí.
Krok 7: Místo do parního hrnce můžeme knedlíky vložit do vařící vody ve větší nádobě a vařit stejnou dobu. V polovině vaření je obrátíme. Při vaření ve vodě budeme asi muset podle velikosti hrnce vařit nadvakrát. Knedlíky nesmí překynout a rovněž po uvaření je ihned propícháme.
Krok 8: Knedlíky na talíři posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Podle druhu ovoce a podle chuti můžeme volitelně posypat i mákem, skořicí, Grankem, perníčky a nebo nastrouhaným tvrdým tvarohem
Zveřejněno 20. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynuté knedlíky - ovocné
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lkj
Moje poznámka
Kynuté knedlíky - ovocné
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lkj
Nejnovější recepty
Toast à la turecká vejce cilbir
Přidáno před 21 hodinami
Brambory v pažitkové omáčce se sýrem
Přidáno 30. 5. 2025 15:37
Velká holubka
Přidáno 30. 5. 2025 15:25
Zapečená cuketa v alobalu
Přidáno 30. 5. 2025 15:16
Pljeskavice s lečem
Přidáno 30. 5. 2025 15:10
Italské tousty s křepelčími vajíčky
Přidáno 30. 5. 2025 15:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Japonská polévka miso s uzeným tofu
trdlo před 24 minutami
Rychlé krémové špagety
DanyDong před 34 minutami
Buchta Rozbouřené moře
Nanina před 53 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
BarboraToni před 1 hodinou
Polévka frankfurtská s párkem a bramborem
smidrs před 1 hodinou
Smetanovo-ořechová bábovka s jablky
Ennia před 1 hodinou
Falešný španělský ptáček
Skrabi před 1 hodinou
Masopustní koblihy od babičky
Skrabi před 1 hodinou
Ondráš pečený v troubě
Skrabi před 1 hodinou
Tématické fráze:
kynuté knedlíky ovocné,
ovocne knedliky,
kynuté knedlíky recept,
ovocné kynuté knedlíky,
kynuté knedlíky,
ovocné knedlíky kynuté,
kynuté knedlíky ovocné recept,
ovocne kynute knedliky recept,
recept na kynute knedliky,
kynuté ovocné knedlíky,
kynuté knedlíky s merunkama,
ovocné knedlíky kynuté recept,
recept kynuté knedlíky,
babicovy dobroty kynuté knedlíky,
kynutý knedlík ovocný,
rychle ovocne kynute knedliky,
kynuté knedlíky s ovocnou omáčkou,
kynutý knedlík recept,
ovocné kynuté knedlíky babicovy dobroty,
ovocný kynutý knedlík
Suroviny:
mouka hrubá,
sůl,
cukr krupice,
vejce,
mléko,
droždí čerstvé,
mouka,
olej,
ovoce,
cukr moučkový,
skořice mletá,
tvaroh na strouhání,
perníčky,
mák mletý,
kakao granko,
máslo
Komentáře (9)