Kynutý knedlík
Nad párou vařený nadýchaný kynutý knedlík jako od maminky je jako peří a dobře saje omáčku. Recept je sice určen zkušenějším kuchařkám, které přípravu kynutého těsta ovládají. Ale nemějte obavu, s tímto návodem se vám knedlík určitě podaří, i pokud jste méně zkušení.
Suroviny pro 2 kusy
2-3 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 049 kJ / 3 836 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,98 g |
Tuky | 39,98 g |
Vláknina | 33,36 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 128 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 737,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžičkou cukru a přidáme 100 ml vlažného mléka. Důkladně rozmícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).
Krok 2: Mezitím z části mouky, vejce, soli, oleje a mléka vymísíme v robotu těsto. Použijeme hákový nástavec. Mléka by mělo být tolik, aby těsto bylo řidší, lépe se vymíchá dohladka.
Krok 3: Potom přidáme kvásek, zbytek mouky a mléka a uhněteme hustší těsto. Těsto je dobře vymísené, až se začne odlepovat od stěn nádoby.
Krok 4: Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vykynout do dvojnásobného objemu.
Krok 5: Po vykynutí budeme knedlíky napařovat ve velkém hrnci s více klenutou poklicí, nebo hrnec přikryjeme adekvátně širokou mísou či jiným hrncem.
Krok 6: Z těsta vytvarujeme na pomoučené pracovní ploše 2-3 podlouhlé šišky. Délku knedlíků upravíme podle velikosti hrnce.
Krok 7: Do hrnce nalijeme vodu do výšky asi 5 cm a přivedeme ji k varu. Na hrnec připevníme pomocí provázku nebo gumy bavlněnou utěrku nebo plátýnko. Můžeme použíti i klasický pařáček a potřít ho olejem nebo na něj umístit pečicí papír, aby se knedlíky nepřilepily.
Krok 8: Plamen stáhneme na minumum a na plátýnko položíme knedlík. Hrnec ihned přiklopíme a zkontrolujeme, zda nikde neuniká pára. Knedlík napařujeme asi 20-25 minut.
Krok 9: Poklici nebo hrnec odklopíme, knedlík vyjmeme, a 2-3 x propícháme vidličkou, aby se nesrazil.
Krok 10: Stejným způsobem napaříme další knedlík(y).
Krok 11: Hotové knedlíky nařežeme nití nebo nožem na plátky a podáváme.
Zveřejněno 12. 9. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý knedlík
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR5z
Moje poznámka
Kynutý knedlík
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR5z
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno před 16 hodinami
Placičky z podmáslí
Přidáno před 18 hodinami
Karpatské lečo
Přidáno před 19 hodinami
Kotlety na tymiánu s hrachovou kaší a pečenou karotkou
Přidáno před 22 hodinami
Čalamáda ze zelí a paprik
Přidáno před 23 hodinami
Čajot restovaný s krevetami a nudlemi z jedné pánve
Přidáno 3. 8. 2025 08:18:12
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí řízek v pivním těstíčku
Kattyy před 27 minutami
Cuketový perník
Janikmalik před 41 minutami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Martina Weisova před 1 hodinou
Rychlý švestkový koláč
veronika_straka před 2 hodinami
Maminčina jablečná buchta
petka.ftk před 2 hodinami
Patizonová polévka s koprem a zakysankou
Kostriba před 4 hodinami
Citronová bábovka
AlenaCernik před 10 hodinami
Cuketová topinková směs
douver před 11 hodinami
Rychlá houbovo-kmínová polévka s krupicovými nočky
Sahula před 12 hodinami
Škvarkové tyčinky
HanaS92 před 12 hodinami
Tématické fráze:
kynutý knedlík,
kynuty knedlik recept,
kynuté knedlíky,
knedlik kynuty,
kynuté knedlíky recept,
domácí kynuty knedlík,
recept na kynutý knedlík,
kynuta knedla,
knedlik recept,
recept kynuty knedlik,
recept na kynuté knedlíky,
knedlik,
recept na výborný domácí kynutý knedlík,
kynuty knedliky,
kysnuty knedlik,
knedlíky kynute,
recepty kynuty knedlik,
kynuté knedle,
kysnutá knedla,
kynuti knedlik
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
mléko,
vejce,
sůl,
cukr,
olej
Komentáře (56)
Dnes ho budu servírovat k segedínu, ohreju ty knedlíky na páre a jsou jak cerstvé...mnam, mnam, mnam!
Dekuji tejaja
ps.pro málo místa jsem udělala knedlíky 4 menší kulaté..
Daj všetko do pekárne, vždy daj mlieka viac ako múky, aby cesto bolo radšej redšie ( lepšie sa pridáva múka ako mlieko ) a pozeraj ako miesi. Pridávaj po troche múky. Cesto nesmie tiecť, musí držať tvar, ale nesmie byť príliš husté, nie až také ako na chlieb, aby nerobilo okolo hnetačov bochníky. Ono to v globále nevadí, ale potom je knedlík veľmi pevný.
Chce to trocha praxe, odskúšaš si to na vlastnej koži, nedá sa do pekárne vložiť všetko ako na chlieb a odísť.
Ďakujem za pochvalu
Betyna, parím vždy v kastróle a stačí natiahnuť utierku alebo gázu, ako je to v recepte napísané