Carbonara
V hedvábně hladké omáčce z vajec, slaniny a tvrdého sýra a vonící po česneku, takové jsou lahodné těstoviny carbonara. Chcete-li si opravdu pochutnat, použijte právě pancettu, sýr pecorino a parmezán a rázem budete na sluném italském pobřeží.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 026 kJ / 2 874 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 126,65 g |
Tuky | 149,38 g |
Vláknina | 18,16 g |
Cholesterol | 888 mg |
Sodík | 3,84 g |
Sůl | 8,31 g |
Sacharidy | 247,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu na těstoviny dáme vařit do velkého hrnce. Slaninu nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme na jemno. Vejce vyklepneme do mísy a prošleháme vidličkou v misce se smetanou. Osolíme a opepříme.
Krok 2: Do vroucí vody na těstoviny přidáme lžíci soli a jakmile začne voda znovu vřít, vložíme do ní špagety. Vaříme podle návodu na obalu nebo podle vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
Krok 3: Oloupané stroužky česneku zmáčkneme plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Ve velké pánvi rozpustíme máslo a přidáme nudličky slaniny a česnek.
Krok 4: Na středním ohni restujeme zhruba 5 minut, až je slanina zlatavá a křupavá. Po 5 minutách vyndáme česnek pryč.
Krok 5: Pod pánví udržujeme mírný plamen. Jakmile jsou těstoviny uvařené, pomocí kleští nebo naběračky na špagety je vyjmeme z hrnce a přendáme do pánve. Na špagetách může zůstat i trocha vody z vaření, přispěje k jemnosti omáčky.
Krok 6: K vejcím v misce zašleháme většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavíme a přilijeme k nim vajíčka se smetanou a sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promícháme tak, aby se co nejlépe obalily vaječnou směsí. Vaječná směs se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet.
Krok 7: Přidáme pár lžic horké vody z vaření těstovin, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně hladká, nikoli vodnatá. Je-li třeba, dosolíme.
Krok 8: Pomocí dlouhé vidličky namotáme jednotlivé porce špaget na talíř a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra. Opepříme.
Zveřejněno 11. 9. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Carbonara
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/97Mz
Moje poznámka
Carbonara
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/97Mz
Nejnovější recepty
Kynuté knedlíky
Přidáno před 2 hodinami
Květákové kari s brokolicí, paprikami a baby špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí steak s rebarborovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Čokoládové polevy se smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Jahodovo-levandulový džem
Přidáno 5. 6. 2025 18:03
Bramborák s vepřovými nudličkami a zeleninou
Přidáno 5. 6. 2025 13:54
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čokoládovo-banánové muffiny
DominKuchtik před 9 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Pavluska75 před 25 minutami
Likérové špičky
Nanina před 49 minutami
Kuřecí játra v marinádě
Trol60 před 53 minutami
Buchty na páře
Tynaja před 56 minutami
Brokolice a brambory v pekáči
doval před 1 hodinou
Bezinková limonáda
NIDEC před 2 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Lucia81 před 2 hodinami
Lehký tvarohový koláč
jana1974 před 2 hodinami
Smažená vepřová kapsa
michaelatomastikova999 před 3 hodinami
Tématické fráze:
carbonara,
carbonáre,
carbonara recept,
karbonara,
karbonare,
brambory carbonara,
carborana,
recept na carbonára,
recept carbonara,
recepty carbonara,
špagety carbonara s eidamem,
recept carbonare,
carbonada,
recept na karbonara,
carbonata,
cabonara,
karbonaro,
recepty nudle carbonara,
brambory carbnana,
recept nudle carbonara
Suroviny:
těstoviny špagety,
pancetta,
pecorino,
parmazán,
vejce,
smetana ke šlehání,
česnek,
máslo,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (8)
Kombinácia Parmezánu a Peccorino tiez nie je bezná, pretoze sú to 2 velmi odlisné chute.
K tomu nelze mít žádné připomínky
Dokonce i ta smetana se v severní Itálii, kde už žijí spíše Germáni než Románi, semotamo používá
Možná jen zdůraznit: česnek nemá zhnědnout a těstoviny vařit méně než al dente - dojdou ještě na pánvi.