Škvarkové pagáče
Ať už škvaříte sami doma, nebo si škvarky kupujete v oblíbeném řeznictví, nikdy jich není dost. A co teprve krásně zlatých pagáčů. Postup je trochu pracný, ale vyplatí se. Až je vyzkoušíte, zapráší se po nich tak rychle, že příště budete muset udělat dvojitou dávku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 31 107 kJ / 7 435 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 157,94 g |
Tuky | 466,73 g |
Vláknina | 29,56 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 1,64 g |
Sůl | 3,68 g |
Sacharidy | 635,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pripravíme kvások z droždia, cukru a trocha mlieka. Po vykvasení spracujeme cesto z vyššie uvedených surovín, okrem oškvarkov. Mlieko pridávame podľa potreby, cesto hustoty asi ako knedlíky. Necháme vykysnúť v teple. Těsto má být výrazně slané.
Krok 2: Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm, natrieme mletými posolenými oškvarkami. Poskladáme zprava tretinu do stredu a zľava, potom zhora dolu. Neviem to popísať, jednoducho, aby sa cesto prekrylo viackrát, poprekladalo a po upečení vrstvilo.
Krok 3: O chvíľku, cca 10 minút postup zopakujeme - vaľkanie a skladanie. Potom ešte raz. Je výhodné, aby vyvaľkané cesto malo tvar obdĺžnika, dobre sa skladá.
Krok 4: Po poslednom skladaní vyvaľkáme na 2 cm hrúbku, povrch môžeme krížom krážom po vrchu ozdobiť nožom mriežkou. Pak vykrajujeme kolieska.
Krok 5: Dáme je na pečicím papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, necháme cca 15 minút kysnúť a upečieme.
Krok 6: Ja obyčajne krájam štvorčeky alebo obdĺžniky, aj polmesiačiky. Samozrejme, klasikou sú kolieska. Povrch je možné pred pečeniem posypať sezamom, čo zas klasika ale nie je.
Zveřejněno 2. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Škvarkové pagáče
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P1gw
Moje poznámka
Škvarkové pagáče
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P1gw
Nejnovější recepty
Kuřecí špenátová roláda s tarhoňou
Přidáno před 5 hodinami
Krémová tarhoňa s tuňákem a cottage sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Jahodové cheesecake řezy
Přidáno před 16 hodinami
Bezlepkové ovocné knedlíky
Přidáno 9. 6. 2025 17:01
Karamelová kaše s jahodami
Přidáno 9. 6. 2025 14:03
Mléčná omáčka s česnekovými výhonky
Přidáno 9. 6. 2025 12:21
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová krkovice s gulášovou šťávou
Aknytsirk před 4 hodinami
Jahodový džem
danakejklickova88 před 4 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Ryskova7 před 5 hodinami
Koprová omáčka
Obcasna_kucharka před 6 hodinami
Rychlé tvarohové knedlíky
Edibara před 8 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Michaelka93 před 11 hodinami
Tvarohové koblížky (rychlé a chutné)
Kacenecka před 13 hodinami
Holandské řízky
Ala17 před 13 hodinami
Čína od Ajveny
Buba48 před 16 hodinami
Babiččiny kedlubny na smetaně
nespokojenost před 16 hodinami
Tématické fráze:
pagáče,
škvarkové pagáče,
škvarkové bochánky,
pagáč,
škvarkové pagáče kynute,
recept na pagáče,
škvarkove pagačiky,
škvarkové pagáčky,
škvarkový pagáč,
pagáče recept,
recept na škvarkové pagáče,
oskvarkove pagace,
škvarkové pagáče jak je dělám já,
recept pagace,
recepty na pagače,
škvarkové pagáče recept,
recept na škvarkový pagáč,
recepty pagače,
pogáče,
madarské pagáče
Suroviny:
mouka polohrubá,
smetana kysaná,
olej,
žloutek,
brambory,
droždí čerstvé,
cukr,
mléko,
sůl,
škvarky,
sůl,
vejce
Komentáře (85)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Musela jsem zadělat jenom z poloviční dávky, nemám dost škvarek. 😩
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
https://www.toprecepty.cz/recept/47884-sobotni-skv...
https://www.toprecepty.cz/recept/20398-pagacky-i-s... (a bezmedvedeieho cesnaku)
https://www.toprecepty.cz/recept/43302-skvarkovo-p...
ak budete takto postupovať ako v je uvedené v receptoch, bude sa vám dariť. Lístkovanie - lupienkovanie vznikne potretím cesta tukom, škvarkami a prekladaním. Prekladanie sa opakuje po krátkej dobe, pri vaľkaní cesta sa nesmú vrstvy pretrhnúť, preto netlačíme na váľok silne, ale s citom.
Dobrý den ráda bych zkusila váš recept na pagáče se škvarkama.Ale nevím si rady .Chápu to dobře když to těsto navrstvím a po 10 minutách to mám udělat znovu,tak to těsto navrstvené rozválím a znovu i potřu a přeložím nebo tak ne. Děkuji za odpověď.S pozdravem Zlata
Jsou naprosto dokonalé, s těstem se krásně pracovalo a vůbec to nebylo tak pracné, jak jsem se obávala.
Přidávám foto a bodík
Dík za foto.
Vlastne ty si vymyslela nový recept, mala si to prihodiť, odo mňa si sa iba inšpirovala...
A či si to môj skoro-rodák nepletie s niečím iným - napr. mohli sa piecť "božie milosti" na slano, inak mi zlyháva fantázia...Po rokoch spomienky blednú a hlavne, niektorí chlapi sa veľmi v kuch. technológiách nevyznajú, teda ak nemáš svetlú výnimku...
Pekný večer!
Veľmi ma teší pochvala a tiež zdravím svojho skoro-rodáka.