Pogáč a pogačky

Suroviny

400 g hladké mouky
250 ml kefíru
3 lžíce smetany
sůl
1/2 lžičky sody bicarbony
1/2 lžičky prášku do pečiva
Na promazání těsta:
250 g mletých škvarků
Na kompot:
1 l vody
300 g sušených jablek
200 g sušených hrušek
7 lžic cukru
skořice
badyán
povidla na pogáčky

Postup přípravy receptu

  1. Mouku dáme na vál, přidáme sůl, prášek do pečiva a sodu bicarbonu, přiléváme kefír, vypracujeme těsto. Necháme půl hodiny odpočinout.

  2. Těsto na pomoučeném vále rozválíme, potřeme mletými škvarky a přeložíme, třikrát opakujeme jako když děláme lístkové těsto. A ještě půl hodiny necháme odpočinout.

  3. Na pomoučeném vále rozválíme. Pogáč dáme na plech. Upečeme. Můžeme dělat i pogáčky. Rozválíme nakrájíme, plníme povidly.

  4. Kompot: sušené ovoce dáme do vody, přidáme cukr, skořici a badyán dle chuti. Vaříme 30 minut.

Poznámka od kuchařky

Na Svaté Heleně se pogáč podával s kyselým zelím a mlékem.

A také s kompotem.

Komentáře k receptu Pogáč a pogačky

Tématické fráze: sýrové pogače pagačky listove testo s povidlama sýrové pagáčky bramborove pagačky skvarkove pogace sýrové pogáčky pogaca škvarkové pagáčky pogač se škvarkama pagačky se zelím jak se dělá pogáč pagačky syrove chleb pokaca recept chleba pogaca slany kolac pogača slany pogac pogača s tvarohem recept kde sehnat jedle lzicky z chleba na jednohubky pogača se skvarkama pizza pogača