Špaldová vánočka
Pokud chcete letos vánočku připravit trochu zdravěji, připravte ji ze špaldové mouky. Vaši strávníci rozdíl téměř nepoznají. Vánočka, plná rozinek a mandlí, bude i tak krásně vláčná a nadýchaná.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 524 kJ / 4 188 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 107,79 g |
Tuky | 196,68 g |
Vláknina | 65,20 g |
Cholesterol | 1,16 g |
Sodík | 151 mg |
Sůl | 0,35 g |
Sacharidy | 464,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo. Rozinky namočíme do rumu. Z trochy vlahého mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Brusinky a ořechy nasekáme nadrobno, aby nekomplikovaly pletení vánočky.
Krok 3: V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. K nim přidáme citrónovou kůru, rozinky i s rumem, sůl, nadrobno nasekané ořechy a brusinky. Na závěr přidáme semínka z vanilkového lusku, nalijeme zbytek vlahého mléka a kvásek. Směs opatrně promícháme.
Krok 4: Do této směsi postupně prosejeme 400 g špaldové mouky. Vařečkou vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 190 °C.
Krok 6: Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněný vál, použijeme zbývajících 80 g mouky na vypracování těsta. To by mělo být vláčné, ale nemělo by se lepit, eventuelně přidáme mouku.
Krok 7: Vypracované těsto rozdělíme na dvě části (2 vánočky). Každou část rozdělíme na 9 kousků. Základní patro vánočky vypracujeme ze 4 částí tak, že kousky rozválíme na stejně dlouhé válečky a ty zapleteme dohromady. Nezapomeneme je vázat pevně, aby vánočka držela pohromadě. Druhé patro upleteme ze 3 kusů těsta a vrchní patro ze 2 kusů. Takto postup opakujeme i u druhé vánočky.
Krok 8: Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, přeneseme na plech a pečeme v troubě, prvních 15 minut při 190 °C. Poté teplotu snížíme na 170 °C a vánočky dopečeme, přibližně 30 minut. Pokud mají vánočky tendenci hnědnout, překryjeme je alobalem. Na závěr otestujeme hotové těsto špejlí, která musí být suchá, bez drobečků.
Zveřejněno 5. 7. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špaldová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RywL
Moje poznámka
Špaldová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RywL
Nejnovější recepty
Domácí libečková sůl
Přidáno před 2 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 6 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 6 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 7 hodinami
Sekaná s červenou řepou, hráškem a kukuřicí
Přidáno před 7 hodinami
Karamelizovaná červená cibule
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Česnekovo-rajčatová směs bez konzervace
AndreaMachacova před 1 hodinou
Rajská omáčka s masovými kuličkami
zlatko4 před 2 hodinami
Bramborák se švestkami
Lenka Sedlackova před 4 hodinami
Přesnídávka jablečná
HancaSvarc před 6 hodinami
Nepečený jablečný dort
RNRNH před 6 hodinami
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 8 hodinami
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 19 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 21 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 21 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 22 hodinami
Tématické fráze:
špaldová vánočka recept,
spaldová vánočka,
vánočka ze špaldy,
špaldová vánočka recepty,
zdravá dobrá vánočka,
vánočka spaldova,
kynutá vánočka ze špaldové mouky,
špaldová vánočka s medem,
špaldová vánočka s tvarohem,
recept na vláčnou špaldovou vánočku,
vánočka ze špaldové mouky s tvarohem,
vláčná špaldová vánočka,
máslová špaldová vánočka,
spaldova maslova vanočka,
vláčná vánočka ze špaldové mouky,
spaldova vanočka bez drozdi,
špaldová vánočka do formy,
tvarohovošpaldová se plete vánočka,
top recepty vánočka,
zdrava vanocka
Suroviny:
mouka špaldová hrubá,
cukr hnědý,
máslo,
žloutek,
droždí čerstvé,
mléko,
sůl,
rozinky,
mandle,
brusinky,
lusk vanilkový,
kůra citronová,
rum
Komentáře (1)