Špaldová vánočka
Pokud chcete letos vánočku připravit trochu zdravěji, připravte ji ze špaldové mouky. Vaši strávníci rozdíl téměř nepoznají. Vánočka, plná rozinek a mandlí, bude i tak krásně vláčná a nadýchaná.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 524 kJ / 4 188 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 107,79 g |
Tuky | 196,68 g |
Vláknina | 65,20 g |
Cholesterol | 1,16 g |
Sodík | 151 mg |
Sůl | 0,35 g |
Sacharidy | 464,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo. Rozinky namočíme do rumu. Z trochy vlahého mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Brusinky a ořechy nasekáme nadrobno, aby nekomplikovaly pletení vánočky.
Krok 3: V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. K nim přidáme citrónovou kůru, rozinky i s rumem, sůl, nadrobno nasekané ořechy a brusinky. Na závěr přidáme semínka z vanilkového lusku, nalijeme zbytek vlahého mléka a kvásek. Směs opatrně promícháme.
Krok 4: Do této směsi postupně prosejeme 400 g špaldové mouky. Vařečkou vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 190 °C.
Krok 6: Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněný vál, použijeme zbývajících 80 g mouky na vypracování těsta. To by mělo být vláčné, ale nemělo by se lepit, eventuelně přidáme mouku.
Krok 7: Vypracované těsto rozdělíme na dvě části (2 vánočky). Každou část rozdělíme na 9 kousků. Základní patro vánočky vypracujeme ze 4 částí tak, že kousky rozválíme na stejně dlouhé válečky a ty zapleteme dohromady. Nezapomeneme je vázat pevně, aby vánočka držela pohromadě. Druhé patro upleteme ze 3 kusů těsta a vrchní patro ze 2 kusů. Takto postup opakujeme i u druhé vánočky.
Krok 8: Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, přeneseme na plech a pečeme v troubě, prvních 15 minut při 190 °C. Poté teplotu snížíme na 170 °C a vánočky dopečeme, přibližně 30 minut. Pokud mají vánočky tendenci hnědnout, překryjeme je alobalem. Na závěr otestujeme hotové těsto špejlí, která musí být suchá, bez drobečků.
Zveřejněno 5. 7. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špaldová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RywL
Moje poznámka
Špaldová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RywL
Nejnovější recepty
Pečený hermelín v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 1 hodinou
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 7 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 19 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 20 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno 16. 6. 2025 08:27
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený chřest
Leren před 38 minutami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 46 minutami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Fitulka před 1 hodinou
Řízky z pomalého hrnce
Fitulka před 1 hodinou
Pečená drůbeží játra
Fitulka před 1 hodinou
Šneci v pudinku
Ctibor67 před 1 hodinou
Veselý kuřecí plátek
Leren před 2 hodinami
Kuřecí nudličky se žampiony
Leren před 2 hodinami
Majonézové kuřecí nudličky
Leren před 2 hodinami
Tématické fráze:
špaldová vánočka recept,
spaldová vánočka,
vánočka ze špaldy,
špaldová vánočka recepty,
zdravá dobrá vánočka,
vánočka spaldova,
kynutá vánočka ze špaldové mouky,
špaldová vánočka s medem,
špaldová vánočka s tvarohem,
recept na vláčnou špaldovou vánočku,
vánočka ze špaldové mouky s tvarohem,
vláčná špaldová vánočka,
máslová špaldová vánočka,
spaldova maslova vanočka,
vláčná vánočka ze špaldové mouky,
spaldova vanočka bez drozdi,
špaldová vánočka do formy,
tvarohovošpaldová se plete vánočka,
top recepty vánočka,
zdrava vanocka
Suroviny:
mouka špaldová hrubá,
cukr hnědý,
máslo,
žloutek,
droždí čerstvé,
mléko,
sůl,
rozinky,
mandle,
brusinky,
lusk vanilkový,
kůra citronová,
rum
Komentáře (1)