Focaccia z lednice
Focacciu připravujeme tradičně z kynutého těsta. To můžeme předchystat dopředu a nechat jej kynout v chladu až dva dny. Poté jej už jen vytáhneme na do požadovaného tvaru na plech, doplníme česnekem, rozmarýnem, solí a olivovým olejem a propečeme dozlatova.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 268 kJ / 2 215 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 59,39 g |
Tuky | 51,93 g |
Vláknina | 17,52 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,21 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 369,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do odvážené vody přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme řidší těsto.
Krok 2: Hotové těsto vyškrábneme do širší mísy, ve které se bude dobře překládat a hned přeložíme - okraj těsta chytneme ve vodě namočenými prsty, potáhneme a přeložíme přes zbytek těsta.
Stejně to uděláme i ze zbývajících 3 stran a balíček těsta necháme 20 minut odpočívat. Krok 3: Těsto přeložíme podruhé a znovu necháme 20 minut odpočívat. Krok 4: Pak těsto přeložíme potřetí a po dalším odpočinku ho přeložíme i počtvrté a takhle sbalené uložíme do olivovým olejem vymazané krabičky, uzavřeme a uložíme do lednice. Tam vydrží i dva dny. Krok 5: V den pečení vyložíme plech pečicím papírem nebo fólií, potřeme ho olivovým olejem a nakynuté těsto z lednice na něj opatrně vyškrábneme. Krok 6: Naolejovanými prsty těsto částečně roztáhneme po plechu, necháme 10 minut odpočinout a poťukáváním prsty těsto roztáhneme téměř k okrajům plechu. Krok 7: V misce rozšleháme olivový olej a vodu a pokapeme jím těsto s důlky. Po celé ploše do těsta pozapichujeme hranolky česneku, jehličky rozmarýnu a posypeme hrubou solí. Krok 8: Necháme dokynout a vsadíme do trouby, rozpálené na 250 °C. Teplotu ihned snížíme na 230 °C a focacciu upečeme dozlatova.
Stejně to uděláme i ze zbývajících 3 stran a balíček těsta necháme 20 minut odpočívat. Krok 3: Těsto přeložíme podruhé a znovu necháme 20 minut odpočívat. Krok 4: Pak těsto přeložíme potřetí a po dalším odpočinku ho přeložíme i počtvrté a takhle sbalené uložíme do olivovým olejem vymazané krabičky, uzavřeme a uložíme do lednice. Tam vydrží i dva dny. Krok 5: V den pečení vyložíme plech pečicím papírem nebo fólií, potřeme ho olivovým olejem a nakynuté těsto z lednice na něj opatrně vyškrábneme. Krok 6: Naolejovanými prsty těsto částečně roztáhneme po plechu, necháme 10 minut odpočinout a poťukáváním prsty těsto roztáhneme téměř k okrajům plechu. Krok 7: V misce rozšleháme olivový olej a vodu a pokapeme jím těsto s důlky. Po celé ploše do těsta pozapichujeme hranolky česneku, jehličky rozmarýnu a posypeme hrubou solí. Krok 8: Necháme dokynout a vsadíme do trouby, rozpálené na 250 °C. Teplotu ihned snížíme na 230 °C a focacciu upečeme dozlatova.
Zveřejněno 20. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Focaccia z lednice
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wDKX
Moje poznámka
Focaccia z lednice
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wDKX
Nejnovější recepty
Lilkové placičky s mozzarellou
Přidáno před 14 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 19 hodinami
Vepřová pečeně se švestkami
Přidáno před 21 hodinami
Avokádová pomazánka
Přidáno 21. 8. 2025 18:02:02
Belgické vafle
Přidáno 21. 8. 2025 12:30:38
Americké cookies s borůvkami
Přidáno 21. 8. 2025 09:05:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cottage vejce
HelenkaP před 14 minutami
Vepřové kolínko z papiňáku dopékané v troubě
Slavista62 před 4 hodinami
Kuře na paprice
Aztec před 8 hodinami
Vepřové s rýží z jednoho pekáčku
Sahula před 11 hodinami
Linecký koláč s tvarohem
Zbynek Hladik před 11 hodinami
Cuketové karbanátky s hermelínem
rejt9 před 11 hodinami
Čočka na kyselo
nowaja před 12 hodinami
De Sousa: dort s kokosovým mlékem
Matea před 12 hodinami
Katův šleh po mém
tomanpetr1 před 12 hodinami
Vepřové maso na mrkvi
Spidan75 před 13 hodinami
Tématické fráze:
focaccia recept,
focaccia,
recepty z lednice,
foccacia
Suroviny:
voda,
droždí čerstvé,
olej olivový,
sůl,
mouka hladká,
olej olivový,
voda,
rozmarýn,
česnek,
sůl hrubá
Komentáře (14)