Můj jablečný závin
K podzimu neodmyslitelně patří štrúdly s náplní ze šťavnatých jablek, která je plná rozinek. Tento závin je důmyslně zabalený tak, aby jeho povrch naznačoval jednotlivé porce a určoval, jak ho správně nakrájet.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 892 kJ / 2 842 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,64 g |
Tuky | 35,69 g |
Vláknina | 33,48 g |
Cholesterol | 783 mg |
Sodík | 364 mg |
Sůl | 0,69 g |
Sacharidy | 517,89 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vymažeme tukem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr a nastrouháme nahrubo máslo. Do hrnečku dáme vlahé mléko, krupicový cukr, rozdrobené droždí a jen promícháme. Nalijeme do mísy, přidáme vejce a propracujeme těsto. Nedáváme kynout. Uděláme 2 bochánky.
Krok 3: Z bochánku rozválíme čtverec o délce strany 28 cm, vysoký půl centimetru. Na protější straně rádýlkem nařežeme proužky 25 mm široké, dlouhé asi 10 cm.
Krok 4: Těsto posypeme drcenými piškoty, na ně dáme jablka, nastrouhaná na plátky, rozinky, piškoty a posypeme mletými ořechy. Vše dáváme od sebe a končíme 2 cm před nakrájenými proužky.
Krok 5: Závin srolujeme, proužky máme navrchu. Závin po celé délce opatrně pomačkáme, abychom vytlačili vzduch a uzavřeme konce.
Krok 6: Přeneseme na plech a potíráme tak, že nadzvedneme proužek, pomažeme rozšlehaným vejcem, proužek dáme zpátky na závin. Těsto je poddajné, tak ho mírně protáhneme a založíme pod závin. Takto pokračujeme až do konce závinu. Znovu ho celý potřeme vejcem a posypeme ořechy. Takhle uděláme i druhý závin.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova, asi 35 minut. Necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme. Chceme-li jeden závin, uděláme polovinu těsta.
Zveřejněno 21. 3. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Můj jablečný závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mxMp
Moje poznámka
Můj jablečný závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mxMp
Nejnovější recepty
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 11 hodinami
Karamelové řezy s pudinkem a krémem z tvarohu
Přidáno před 11 hodinami
Plněné cuketové květy
Přidáno před 11 hodinami
Pizza košíčky
Přidáno před 17 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno 22. 8. 2025 21:02:48
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno 22. 8. 2025 20:45:32
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child
Lahvacek před 11 minutami
Tvarohový koláč s ostružinami
LidaMD před 2 hodinami
Ořechové kostky s karamelovým krémem
Danna před 7 hodinami
Salám v sýrovém těstíčku
Mummy46 před 8 hodinami
Tvarohové řezy - hrnečkové
Vytvarnik před 9 hodinami
Jablečné koláče
Merylas před 10 hodinami
Aljašská treska s koprovou omáčkou
ZboSy před 11 hodinami
Vaječný salát s řapíkatým celerem
ZboSy před 11 hodinami
Rychlovka z krabích tyčinek
Klar98 před 11 hodinami
Pomazánka z hokkaido dýně, s pažitkou a křenem
ZboSy před 11 hodinami
Tématické fráze:
jablečný závin,
štrůdl jablečný hera,
jablečné recepty,
recept můj jablečný závin,
recepty na štrůdl,
můj jablečný závin,
vsechno co mam rada recepty strudl,
jablečný závin postup,
jablečný závin recept,
jablečné záviny,
recepty na závin,
recepty na záviny,
recepty s jablky,
jablečny-zavin,
záviny sladké jablečné,
recept na jablečný štrůdl,
štrudl potirame,
jablečný.závin,
jablečný závin potíráme s vejcem,
jablečný strudl
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
vejce,
cukr vanilkový,
cukr písek,
mléko,
droždí čerstvé,
jablko,
cukr skořice,
rozinky,
ořechy mleté,
piškoty dětské,
vejce,
ořechy mleté
Komentáře (51)
Přidávám foto