Osvědčený mazanec
Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům. I když mnozí si toto pečivo tak oblíbili, že ho pečou i během roku. A není divu, těsto je krásně nadýchané plné rozinek. Pokud vám nechutnají rozinky namočené v rumu, zkuste je namáčet v citronové šťávě.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 593 kJ / 3 249 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,34 g |
Tuky | 153,33 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 780 mg |
Sodík | 104 mg |
Sůl | 0,22 g |
Sacharidy | 402,21 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny sypké přísady smícháme. Přidáme mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a sádlo.
Zpracujeme těsto, nejlépe za použití hnětače. Krok 2: Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Necháváme kynout přikryté utěrkou. Krok 3: Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky. Krok 4: Předehřejeme troubu na 180 °C.
Plech vymažeme tukem. Krok 5: Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Krok 6: Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme dalších 30 minut. Krok 7: Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.
Zpracujeme těsto, nejlépe za použití hnětače. Krok 2: Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Necháváme kynout přikryté utěrkou. Krok 3: Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky. Krok 4: Předehřejeme troubu na 180 °C.
Plech vymažeme tukem. Krok 5: Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Krok 6: Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme dalších 30 minut. Krok 7: Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.
Zveřejněno 14. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Osvědčený mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrGj
Moje poznámka
Osvědčený mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrGj
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čočkový salát s vejci
Praevka před 8 minutami
Salát Coleslaw
FrantisekHr. před 1 hodinou
Znojemská omáčka
Komtesina před 9 hodinami
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Lucka 12 před 9 hodinami
Srnčí guláš na červeném víně
Sahula před 9 hodinami
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 10 hodinami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 10 hodinami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 10 hodinami
Zelná pečeně
radekfiala před 11 hodinami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 11 hodinami
Tématické fráze:
mazanec recept,
velikonoční mazanec recept,
recept na mazance,
mazanec v hnětači,
recept na velikonoční mazanec,
hrnkový mazanec,
recept. a na mazanec,
recepty na velikonoční mazanec,
velikonocni mazanec se sadlem,
nejlepší recept na mazanec v hnětači
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
cukr,
žloutek,
sádlo,
máslo,
droždí sušené,
sůl,
rozinky v rumu,
mandle,
ořech muškátový,
vejce,
mandle,
tuk
Komentáře (3)