Postup přípravy
Ryby očistíme zevně i vně a tady bych doporučoval podél páteře pořádně vyčistit lžičkou hnědou skvrnu (ledvinky), která způsobuje nahořklé maso po vyuzení.
Očištěným rybám uděláme příčné zářezy a vetřeme trochu soli, dáme do vhodné nádoby (sklo, porcelán) a zalijeme vychladlým lákem, zatížíme, nejlépe porcelánovými talířky, aby ryby byly zcela ponořené. Asi po 12 hodinách ryby opláchneme, napíchneme na háček, necháme okapat a oschnout nejméně hodinku.
Do předem rozehřáté udírny zavěsíme ryby a asi půl hodiny je dosušujeme při otevřené udírně při teplotě cca 50 °C. Po této době udírnu zavřeme a udíme při teplotě 75/80 °C asi 2 a půl hodiny. Kontrolujeme barvu kůže a vnitřek ryb, která nakonec musí být zlatohnědá. Po vyuzení ryby necháme vychladnout a uložíme je na nějakou dobu do ledničky zabalené v alobalu nebo v pečícím papíře. Nejchutnější ryby jsou studené.
Udíme olší nebo bukem.
Zveřejněno 2. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uzený pstruh nebo makrela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kp3x
Moje poznámka
Uzený pstruh nebo makrela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kp3x
Nejnovější recepty
Avokádová pomazánka
Přidáno před 1 hodinou
Belgické vafle
Přidáno před 7 hodinami
Americké cookies s borůvkami
Přidáno před 10 hodinami
Quiche inspirovaný Herbářem
Přidáno před 11 hodinami
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno 20. 8. 2025 13:13:34
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno 20. 8. 2025 08:31:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špagety v nivě
Routilka před 1 hodinou
Cuketový koláč s ovocem
Kratule před 1 hodinou
Domácí sekana se sýrem
UnholyKetty před 3 hodinami
Skopové maso v špenátovo - smetanové sťávě
Radovan123 před 4 hodinami
Kynuté vdolečky
Alena Kovarova před 4 hodinami
Fofr broskvový koláč
Morgiana před 4 hodinami
Kefírové muffiny s borůvkami
veronika_straka před 4 hodinami
Cuketové placičky s ovesnými vločkami
Globus před 5 hodinami
Tématické fráze:
uzený pstruh recept,
uzený pstruh,
uzený pstruh recepty,
udíme pstruha,
udime pstuhy recept,
recept na pstruha uzeny,
recept na vyuzeni ryb,
udíme pstruhy,
pstruh jako makrela,
udíme na pstruha,
po vyuzeni je ryba na kyselo,
nejlepší doma vyuzené makrely,
nejlepší doma vyuzené makrely,
uzenýpstruh recepty,
pstruh recept,
recepty pstruh,
makrel,
uzeny pstruh - recepty,
pstruzi nalozeni v slaném nálevu,
uzeny pstruh - cz
Suroviny:
pstruh,
voda,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
Komentáře (12)
Na Mimibazar fotku použila LenkaŠ. v receptu https://www.mimibazar.cz/recept/110078/gnocchi-s-k... dne 6.6.2011 - to už není problém Topek, kde byl recept dříve a je nad vší pochybnost, že fotka je skuteční paní RadkyS. (podívejte se na její jiné recepty, kde je mj. stejný talíř
Pokud myslíte tento případ, tak jste mne moc nepřesvědčil. Jestli máte nějaké podobné, zkuste dát celé odkazy, ráda zkontroluji
Pokud vám něco vadí na fotce u receptu https://www.toprecepty.cz/recept/50330-recept-na-n..., která je ve vašem předchozím komentáři, tak vám nerozumím už vůbec