Sváteční žampionová omáčka
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 238 kJ / 3 164 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 125,52 g |
| Tuky | 249,47 g |
| Vláknina | 49,91 g |
| Cholesterol | 842 mg |
| Sodík | 3,02 g |
| Sůl | 7,45 g |
| Sacharidy | 83,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žampiony připravíme nejlépe takto: Vylomíme nožičky a příčně nakrájíme na plátky. Hlavičky rozdělíme podle velikosti na čtvrtiny až osminy. Kdo trvá na plátcích, nakrájí na plátky.
Krok 2: V pánvi rozpálíme olej a restujeme na drobno nakrájenou cibuli, až změkne a začne vonět (nenecháme ji ztmavnout). Přidáme hovězí mleté maso, pepř a sůl a dále restujeme při mírném ohřevu 20-30 minut za častého promíchávání a rozmačkávání hrudek, které má maso tendenci zpočátku vytvářet, dokud není hotové. Přidáme rajský protlak a ještě 5 minut zarestujeme.
Krok 3: Obsah pánve přendáme do rendlíku odpovídající velikosti, zalijeme oběma smetanami, vsypeme připravené žampiony a na požadovanou hustotu naředíme plnotučným mlékem, ale ne příliš. Žampiony vařením změknou a tím omáčka sama zřídne. Nakonec přidáme máslo, bylinky a necháme už jen přejít varem. Dochutíme, je-li třeba.
Zveřejněno 1. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční žampionová omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R9vO
Moje poznámka
Sváteční žampionová omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R9vO
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 17 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 17 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka
Tamarilka před 1 hodinou
Pečená červená řepa
Hanawagy před 1 hodinou
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 1 hodinou
Domácí vánočka
Zuzu10 před 1 hodinou
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 2 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 2 hodinami
Mila kuličky
Marule před 3 hodinami
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 4 hodinami
Oříškový sen - sušenky
cernar před 5 hodinami
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 22 hodinami
Tématické fráze:
žampionová omáčka,
zampionova omačka recepty,
omáčka z nožiček ze žampiony,
recept omáčka s s zampiony,
kabanosová omáčka
Suroviny:
žampióny,
maso hovězí mleté,
cibule,
protlak rajčatový,
smetana zakysaná,
smetana ke šlehání,
mléko,
máslo,
olej,
pepř mletý,
sůl,
bylinky
Komentáře (1)