Trnová koruna-velikonoční věnec
Jedním z velikonočních symbolů je i trnová koruna. Můžeme ji připravit z kynutého těsta, které rozdělíme na díly, spleteme z nich cop a provaz a ozdobíme mandlovými hranolky, které představují trny.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 764 kJ / 3 051 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 69,65 g |
| Tuky | 84,11 g |
| Vláknina | 17,40 g |
| Cholesterol | 731 mg |
| Sodík | 529 mg |
| Sůl | 1,29 g |
| Sacharidy | 495,06 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokud dáváme těsto do pekárny, stačí mít máslo změklé, nemusí být rozehřáté. Do nádoby dáme vlažnou smetanu, droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, změklé máslo, mouku a nakonec sůl. Necháme vypracovat a vykynout těsto.
Krok 2: Lze připravit i klasicky bez domácí pekárny. Do mouky uděláme důlek, do něj nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou smetanou. Necháme vzejít kvásek, pak dodáme žloutky, vlahý rozehřátý tuk, kůru z citronu a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.
Krok 3: Těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze 3 pramenů upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbylých dvou pramenů smotáme "provaz", též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout.
Krok 4: Poté potřeme rozšlehaným bílkem s trochou vody a ozdobíme mandlovými hranolky jako trny.
Krok 5: Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme asi 20 minut.
Krok 6: Hotová koruna se uprostřed zdobí obarvenými vajíčky.
Zveřejněno 1. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Trnová koruna-velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YgDM
Moje poznámka
Trnová koruna-velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YgDM
Nejnovější recepty
Sýrové placky
Přidáno před 1 hodinou
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 2 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 2 hodinami
Mleté kuřecí kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 12 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 13 hodinami
Dort z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Indická čočka s batáty
micurka před 56 minutami
Celozrnné housky
Manik před 1 hodinou
Margot koláč s jablky
jestedka před 3 hodinami
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 3 hodinami
Řepánky
Jitkazmecka před 3 hodinami
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 3 hodinami
Jablkový křen
cookamater před 3 hodinami
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 14 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 15 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 15 hodinami
Tématické fráze:
recept na trnovou korunu
Suroviny:
mouka polohrubá,
smetana,
máslo,
cukr,
žloutek,
droždí čerstvé,
kůra citronová,
sůl,
bílek,
hranolky
Komentáře (1)