Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 163 kJ / 517 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 21,48 g |
Tuky | 18,87 g |
Vláknina | 8,60 g |
Cholesterol | 70 mg |
Sodík | 263 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 62,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve na pánvi osmažíme na sádle najemno nakrájenou cibulku. Poté v hrnce rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Do jíšky dáme 2 PL octa a necháme trochu "přejet", aby ocet nebyl tolik výrazný. Přidáme 1 PL cukru a pomalu přiléváme 1/2 vývaru. Do husté konzistence polévky přidáme cibulku, kterou jsme osmažili. Přidáme zbytek vývaru a necháme provařit. V této fázi polévku ochutnáme a dochutíme dle potřeby octem, cukrem, solí a pepřem. Do dochucené polévky přilejeme mléko (dle množství a konzistence), znovu dochutíme a necháme provařit. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a vaříme v polévce do změknutí. Musíme brambory odlepovat od dna, aby se nepřipálily. Mezitím, než se brambory uvaří, na sádle osmažíme žampióny či jiné houby. Po změknutí brambor přidáme osmažené houby do polévky včetně výpeku, který je v pánvi. Polévku stáhneme z plotny a jako poslední přidáme do polévky kopr a promícháme.
Krok 2: Do hrnce nalijeme vodu a přidáme 1 PL octa. Až se začne voda vařit, tak snížíme stupně a uděláme vír, do kterého vyklepneme vejce. Bílek se díky víru obalí kolem žloutku, necháme tak 4 minutky a vyndáme děrovanou naběračkou.
Krok 3: Naservírujeme uvařenou kulajdu, přidáme ztracené vejce.
Zveřejněno 26. 11. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kulajda se žampióny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pxRV
Moje poznámka
Kulajda se žampióny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pxRV
Nejnovější recepty
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 4 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 4 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová plec se špenátem
Přidáno 19. 10. 2025 15:32:36
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 1 hodinou
Závin tažený jablečný
Majkaa před 2 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 3 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 3 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 4 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 4 hodinami
Španělské ptáčky
Jan@Novy před 4 hodinami
Domácí šunka z králičího masa
Romanesku před 4 hodinami
Kuře na paprice
Kajkajak před 5 hodinami
Tažený štrúdl
Majkaa před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mléko plnotučné,
brambory,
cibule,
žampióny,
sádlo,
ocet,
kopr,
cukr,
sůl,
pepř,
vejce
Komentáře (3)