Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 163 kJ / 517 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 21,48 g |
Tuky | 18,87 g |
Vláknina | 8,60 g |
Cholesterol | 70 mg |
Sodík | 263 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 62,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve na pánvi osmažíme na sádle najemno nakrájenou cibulku. Poté v hrnce rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Do jíšky dáme 2 PL octa a necháme trochu "přejet", aby ocet nebyl tolik výrazný. Přidáme 1 PL cukru a pomalu přiléváme 1/2 vývaru. Do husté konzistence polévky přidáme cibulku, kterou jsme osmažili. Přidáme zbytek vývaru a necháme provařit. V této fázi polévku ochutnáme a dochutíme dle potřeby octem, cukrem, solí a pepřem. Do dochucené polévky přilejeme mléko (dle množství a konzistence), znovu dochutíme a necháme provařit. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a vaříme v polévce do změknutí. Musíme brambory odlepovat od dna, aby se nepřipálily. Mezitím, než se brambory uvaří, na sádle osmažíme žampióny či jiné houby. Po změknutí brambor přidáme osmažené houby do polévky včetně výpeku, který je v pánvi. Polévku stáhneme z plotny a jako poslední přidáme do polévky kopr a promícháme.
Krok 2: Do hrnce nalijeme vodu a přidáme 1 PL octa. Až se začne voda vařit, tak snížíme stupně a uděláme vír, do kterého vyklepneme vejce. Bílek se díky víru obalí kolem žloutku, necháme tak 4 minutky a vyndáme děrovanou naběračkou.
Krok 3: Naservírujeme uvařenou kulajdu, přidáme ztracené vejce.
Zveřejněno 26. 11. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kulajda se žampióny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pxRV
Moje poznámka
Kulajda se žampióny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pxRV
Nejnovější recepty
Linecký koláč s cuketou
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s tvarohem a rybízem
Přidáno před 21 hodinami
Lečo v omeletě
Přidáno 3. 7. 2025 08:29
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
MichalS před 1 hodinou
Polévka vinná
Milan.Krimsky před 9 hodinami
Sytá uzená polévka
JiriSeidler před 11 hodinami
Francouzský toust se šunkou a sýrem
Rennna před 14 hodinami
Tvarohová bublanina
HanaHanka před 14 hodinami
Hříbková omáčka
Darwin před 14 hodinami
Extra rychlé lívance
zelenapampeliska před 14 hodinami
Vejce v hořčicové omáčce
Ivyjg před 16 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mléko plnotučné,
brambory,
cibule,
žampióny,
sádlo,
ocet,
kopr,
cukr,
sůl,
pepř,
vejce
Komentáře (3)