Krakonošův mazanec
Nadýchaný a vláčný mazanec by na velikonočním stole neměl chybět. Letos ho nekupujte, raději si upečte poctivý domácí podle našeho receptu. O jeho výjimečnost se postarají mandle, rozinky v rumu a citronová kůra.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 037 kJ / 3 833 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 90,44 g |
| Tuky | 135,29 g |
| Vláknina | 30,31 g |
| Cholesterol | 911 mg |
| Sodík | 193 mg |
| Sůl | 0,40 g |
| Sacharidy | 548,27 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažného mléka. Přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky (odebrané z celkového množství) a zaděláme kvásek. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít asi 15 minut.
Krok 2: Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme cukr, žloutky, máslo, citronovou kůru, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Rozinky scedíme a necháme okapat.
Krok 3: Vypracujeme hladké těsto, do kterého na závěr zapracujeme rozinky a mandle.
Krok 4: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 45-60 minut vykynout na teplém místě.
Krok 5: Po vykynutí přesuneme těsto na vál a vytvarujeme z něj bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 6: Mazanec necháme na plechu ještě asi 45 minut dokynout. Mazanec by měl zdvojnásobit objem. Mezitím předehřejeme troubu na 170-180 °C.
Krok 7: Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem. Navrchu nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi.
Krok 8: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 45 minut.
Krok 9: Špejlí vyzkoušíme, jestli je těsto správně propečené. Špejle by po vytažení měla být suchá a čistá.
Krok 10: Hotový mazanec necháme vychladnout a můžeme podávat.
Zveřejněno 11. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krakonošův mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nZzW
Moje poznámka
Krakonošův mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nZzW
Nejnovější recepty
Tvarohová štóla s citronovou polevou podle Josefa Maršálka
Přidáno před 1 hodinou
Rybí polévka s jikrami
Přidáno před 13 hodinami
Bramborové placičky s povidlovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Šťouchané brambory s uzeným lososem
Přidáno před 13 hodinami
Halušky s vinnou klobásou
Přidáno před 14 hodinami
Vánočka s Nutellou
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Išlské dortíčky
dra.carol před 43 minutami
Bramborový salát na chlebíčky
JanaEly před 47 minutami
Ořechy s krémem
h.skrobankova před 7 hodinami
Košíčky Izidor
zvon23 před 10 hodinami
Listový salát s ořechy
Limek před 10 hodinami
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Limek před 11 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
LuciFerie před 12 hodinami
Marokánky III - cukroví
KikuLina před 12 hodinami
Perníčky Marie
salajkol před 15 hodinami
Tématické fráze:
bochánek který se vždy povede,
mazanec recepty,
mazanec recept,
mazanec,
velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept na mazanec,
recept mazanec,
jak se peče mazanec,
dobrý mazanec,
recept na velikonoční mazanec,
mazanec který se vždy povede,
mazanec pro začátečníky,
dobrý recept na mazanec,
recepty na mazanec,
mazanec,který se vždy povede,
recept na dobrý mazanec,
jak udělat mazanec,
na kolik stupnu se pece mazanec,
hrníčková kuchařka velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr krupice,
droždí,
žloutek,
sůl,
citron,
máslo,
mandle,
rozinky v rumu,
vejce
Komentáře (62)
Jé hele, vyguglila jsem to, není to přesně ten článek, co jsem myslela, ale je to vlastně totéž:
http://www.labuznik.cz/diskuse/spravne-pouzivani-a...
No, asi se dozvíte, že každý trouba peče jinak...
Já např. peču, (na rozdíl od Markéta: ) podobně jako Vaclav Fronek: zpočátku při 225°C a jen co těsto vyběhne a začne se barvit, tak ho nadstřeším alobalem (samozřejmě lesklou stranou nahoru) snížím na 160°C a dopékám asi 30minut na špejli...
(i s tím mlíííkem bych byl vopatrnej... já dávám na 600g mouky pouze 250ml, ale másla 200g)
Dobrý večer,jen se chci zeptat na kolik stupňů pečete mazanec a jak dlouho?Děkuji
Iljušo, s tou žáhou máš pravdu (já na to netrpím), můj muž už snědl všechno, co tu měl a teď už do sebe sype "prdopeč", ale jíst to musí, protože mu to tak chutná, že to i vydrží-já se picnu
Jinak vyběhli a bylo vše vpořádku. Co bylo za chybu. ?
Příště ho už budeš dělat v pekárně, teda to těsto aspoň.