Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Připravte si podle našeho receptu opravdu syté jídlo z vepřového masa. Dobře propečené vepřové je pro zachování šťavnatosti špikované špekem. Spolu se zelím, či okurkou se k bramborové příloze, krajově zvané "slejšky" opravdu hodí.
Suroviny pro 6
6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 205 kJ / 5 068 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 267,24 g |
Tuky | 264,48 g |
Vláknina | 33,65 g |
Cholesterol | 1,08 g |
Sodík | 4,68 g |
Sůl | 11,21 g |
Sacharidy | 387,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso prošpikujeme. Poté potřeme olejem a okořeníme ho zvolenými druhy koření.
Krok 2: Pekáč vymažeme olejem a vložíme do něj maso. Pečeme asi 2 hodiny při teplotě 200 °C.
Krok 3: Asi v polovině pečení maso nakrájíme na 6 plátků a přilejeme k němu 250 ml vody. Za častého podlévání necháme dopéct.
Krok 4: Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den dopředu. Studené oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme.
Krok 5: Do důlku, který uděláme uprostřed, rozklepneme vejce a posypeme částí mouky. Ručně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku. Množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Musí vzniknout hladké husté těsto, ze kterého půjdou vytvarovat slejšky.
Krok 6: Těsto rozdělíme na dvě nebo tři části. Mezi tím připravíme vodu, kterou dáme na plotnu vařit. Poté na prkénko dáme mouku a začneme dělat malé válečky (na délku asi 7 cm a tloušťku 3 cm).
Krok 7: Když se voda začne vařit, dáváme po několika várkách do hrnce připravené slejšky, které vaříme 15-20 minut. Vyjmeme a uchované v teple do podávání.
Krok 8: Maso podáváme se slejšky a zelím. Místo se zelím můžeme slejšky a plec také podávat s okurkou. Před podáváním dozdobíme maso i slejšky nasekanou petrželkou.
Zveřejněno 5. 10. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BGq
Moje poznámka
Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BGq
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 20 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 20 hodinami
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno 3. 9. 2025 14:12:01
Cuketový sachr
Přidáno 3. 9. 2025 12:00:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Povidla pečená v troubě
Zuza1985 před 55 minutami
Kedlubnová nebo květáková mléčná polévka
Kajkajak před 56 minutami
Krůtí roštěná
Diviska87 před 1 hodinou
Rajčatový protlak
douver před 1 hodinou
Gnocchi Pomodori
Jan Nemec před 3 hodinami
Mleté maso s kolínky
MichalRaby před 5 hodinami
Výborná houbová omáčka
Sahula před 6 hodinami
Buchtičky s krémem
polednovakaterina18 před 7 hodinami
Tématické fráze:
pečená vepřová plec recepty,
vepřove plecko se zelim,
pečená vepřová plec,
šlejšky,
pečená vepřová plec recept,
plecko pečené se zelím,
veprova se zelim,
pečené vepřové se zelím,
pečené plecko se zelím,
pečené vepřové plecko,
plecko se zelím,
vepřová plec,
slejšky pro husy,
vaříme z vepřové plece,
vepřová plec pečená,
recept na slejsky,
peceni vepřove plece teplota,
pecena vepr.plec,
vepřová plec s knedlikem,
vepřová plec bez kosti se zelím
Suroviny:
plec vepřová,
špek,
olej,
koření na vepřové maso,
majoránka,
kmín mletý,
paprika sušená sladká,
sůl,
pepř mletý,
brambory,
mouka hrubá,
vejce,
sůl,
voda,
zelí,
petrželka
Komentáře (16)
Recept je hezký,líbí se mi
jinak recept je skvělý, ale polemizovala bych s tebou o tom, že "šlejšky" vymyslel Libor Luňáček
ještě, že tu není foto...už bych olizovala monitor
Vítej na Topreceptech