Broskvové poháry s tvarohem
Tvarohové poháry pro běžné dny i sváteční chvíle můžeme připravit z broskvového kompotu. Tuto možnost oceníme hlavně v zimě, kdy nemáme k dispozici čerstvé ovoce. Příprava želé na horní vrstvu není nijak náročná a poháry s kopečkem vyšlehané smetany budou chutnat báječně.
Suroviny pro 12 kusů
množství na 10-12 kusů
12kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 441 kJ / 1 301 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 15,60 g |
Tuky | 78,20 g |
Vláknina | 0,96 g |
Cholesterol | 250 mg |
Sodík | 81 mg |
Sůl | 0,25 g |
Sacharidy | 133,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokud na horní želé vrstvu použijeme ochucenou Galaretku polského výrobce (je jich víc), tak uvedeme do varu 500 ml vody, odstavíme ji a po cca 5 minutách do ní vsypeme Galaretku a rozmícháme ji do úplného rozpuštění. Galaretka nesmí projít varem. Necháme zchladnout, než začne lehounce houstnout, trvá to docela dlouho. Proto ji připravíme hned na začátku. Použijeme ji pak lehce houstnoucí.
Krok 2: Pokud Galaretku nemáme, tak připravíme 500 ml ochucené tekutiny. Hodí se třeba voda ochucená broskvovým sirupem, broskvový oslazený čaj atp. Nejlépe, aby tekutina byla čirá.
Zhruba do 200 ml této tekutiny vsypeme želatinu, promícháme a necháme asi tak 15-20 minut nabobtnat.
Pokračujeme, až máme připravené poháry, protože tuhne rychleji.
Na slabém příkonu tepla za stálého míchání želatinu rozpustíme, ale nepřekročíme teplotu 60 °C. Želatina se ale rozpustí i při nižší teplotě, v žádném případě nesmí projít varem. Přidáme k ní zbývající tekutinu, promícháme a vlažnou použijeme. Krok 3: Broskve z konzervy scedíme, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Nálev ponecháme, měli bychom získat cca 300 ml nálevu. Krok 4: V míse ušleháme smetanu na šlehání do pevné šlehačky. Krok 5: Do druhé mísy dáme tvaroh, vanilkový cukr, moučkový cukr a ručním šlehačem na nejnižším stupni prošleháme. Pak přišleháme zhruba 3/4 nálevu a při šlehání přisypáváme pudink bez vaření. Otáčky můžeme zvýšit. Směs začne houstnout a podle potřeby můžeme přidat zbytek nálevu, podle požadované konzistence. Tady záleží, jaké konzistence je tvaroh. Množství cukru upravíme pak podle vlastní chuti, nálev je sladký a taktéž i pudink, ale budeme ještě přidávat šlehačku. Můžeme případně dosladit až úplně nakonec. Krok 6: Do tvarohové hmoty lehce vmícháme připravenou šlehačku. Krok 7: Do pohárků na dno dáme malinko krému, pak rozložíme piškoty, na piškoty rozložíme polovinu nakrájeného ovoce. Pak opět krém, který hezky uhladíme po celém povrchu, posypeme zbytkem ovoce a můžeme vložit do chladničky (třeba uložené na plechu či tácu). Krok 8: Když máme k použití želé, tak ho rozlijeme do pohárků. Necháme důkladně vychladit, želé ztuhne a piškoty zvláční. Krok 9: Před podáváním dozdobíme podle fantazie, třeba jen šlehačkou s meduňkou.
Zhruba do 200 ml této tekutiny vsypeme želatinu, promícháme a necháme asi tak 15-20 minut nabobtnat.
Pokračujeme, až máme připravené poháry, protože tuhne rychleji.
Na slabém příkonu tepla za stálého míchání želatinu rozpustíme, ale nepřekročíme teplotu 60 °C. Želatina se ale rozpustí i při nižší teplotě, v žádném případě nesmí projít varem. Přidáme k ní zbývající tekutinu, promícháme a vlažnou použijeme. Krok 3: Broskve z konzervy scedíme, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Nálev ponecháme, měli bychom získat cca 300 ml nálevu. Krok 4: V míse ušleháme smetanu na šlehání do pevné šlehačky. Krok 5: Do druhé mísy dáme tvaroh, vanilkový cukr, moučkový cukr a ručním šlehačem na nejnižším stupni prošleháme. Pak přišleháme zhruba 3/4 nálevu a při šlehání přisypáváme pudink bez vaření. Otáčky můžeme zvýšit. Směs začne houstnout a podle potřeby můžeme přidat zbytek nálevu, podle požadované konzistence. Tady záleží, jaké konzistence je tvaroh. Množství cukru upravíme pak podle vlastní chuti, nálev je sladký a taktéž i pudink, ale budeme ještě přidávat šlehačku. Můžeme případně dosladit až úplně nakonec. Krok 6: Do tvarohové hmoty lehce vmícháme připravenou šlehačku. Krok 7: Do pohárků na dno dáme malinko krému, pak rozložíme piškoty, na piškoty rozložíme polovinu nakrájeného ovoce. Pak opět krém, který hezky uhladíme po celém povrchu, posypeme zbytkem ovoce a můžeme vložit do chladničky (třeba uložené na plechu či tácu). Krok 8: Když máme k použití želé, tak ho rozlijeme do pohárků. Necháme důkladně vychladit, želé ztuhne a piškoty zvláční. Krok 9: Před podáváním dozdobíme podle fantazie, třeba jen šlehačkou s meduňkou.
Zveřejněno 31. 8. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Broskvové poháry s tvarohem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp687
Moje poznámka
Broskvové poháry s tvarohem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp687
Nejnovější recepty
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 15 hodinami
Jelení závitky
Přidáno před 17 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 17 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno před 18 hodinami
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno před 18 hodinami
Domácí kečup z trouby (méně pracný)
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketová buchta
mamina58 před 10 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
KrisZaezemi před 12 hodinami
Rybičková pěna (pomazánka)
Kajkajak před 13 hodinami
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 14 hodinami
Segedínský guláš
Jiri_N. před 14 hodinami
Papriková pasta
lpinkas@seznam.cz před 15 hodinami
Houbové rizoto
Konstantin. před 15 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Konstantin. před 15 hodinami
Vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem
Konstantin. před 15 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mici76@seznam.cz před 15 hodinami
Suroviny:
broskve,
tvaroh,
cukr vanilkový,
cukr moučkový,
pudink vanilkový bez vaření,
smetana ke šlehání,
piškoty dětské,
galaretka,
šlehačka,
meduňka
Komentáře (4)