Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem
Na druhý svátek vánoční by na sváteční tabuli neměla chybět štěpánská hovězí pečeně. Šťavnaté hovězí maso, prošpikované uzenou slaninou, podávané s kynutým houskovým knedlíkem, se bude v ústech jen rozpadat.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 563 kJ / 4 437 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 287,75 g |
| Tuky | 192,56 g |
| Vláknina | 26,10 g |
| Cholesterol | 1,80 g |
| Sodík | 3,22 g |
| Sůl | 7,61 g |
| Sacharidy | 377,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné hovězí prošpikujeme uzeným špekem, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle, maso vyjmeme.
Krok 2: Na zbytku sádla orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme vodou, přidáme maso a vložíme do trouby.
Krok 3: Maso za občasného podlévání pečeme v troubě do měkka.
Krok 4: Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou a za občasného míchání omáčku provaříme alespoň 20 minut.
Krok 5: Hotovou omáčku přecedíme a dochutíme solí, pepřem. Uvařené vejce poklademe na maso a zalijeme omáčkou.
Krok 6: Houskové knedlíky: Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
Krok 7: Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zbytek mléka, vzešlý kvásek, špetku soli a nakrájené rohlíky na kostičky. Vše důkladně promícháme v hladké těsto a necháme pod utěrkou alespoň 45 min. vykynout.
Krok 8: Z těsta vytvarujeme knedlíky, které znovu necháme kynout alespoň 15 minut.
Krok 9: Knedlíky uvaříme v páře po dobu cca 18 minut, po vyndání je propícháme špejlí nebo vidličkou a potřeme olejem.
Zveřejněno 13. 12. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qxl6k
Moje poznámka
Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qxl6k
Nejnovější recepty
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Přidáno před 6 hodinami
Králík na rajčatech a olivách
Přidáno před 7 hodinami
Mleté maso po čínsku
Přidáno před 7 hodinami
Plněné okurky s kapií
Přidáno před 7 hodinami
Bramborovo-cibulový krém se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Rizoto s tuňákem a sušenými rajčaty
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Malé housky nebo rohlíčky
Evculina84 před 48 minutami
Kotlety v cidru s jablky a šalvějí
Ted před 2 hodinami
Salát Little Gem (římský) s nivou a vejci
Kajkajak před 3 hodinami
Čočková polévka s párkem
Kajkajak před 4 hodinami
Řezy ORGASMUS
VerkaDvorakova před 6 hodinami
Krkovička z trouby
bint2103 před 6 hodinami
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Cadule před 6 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Hana1234 před 7 hodinami
Kakaový olejový korpus na dort
Mart1neek před 7 hodinami
Frankfurtská polévka s brambory, mlékem a smetanou
Machachar před 7 hodinami
Suroviny:
hovězí zadní,
cibule,
vejce,
slanina uzená,
mouka hladká,
sádlo,
sůl,
pepř mletý,
mléko,
droždí čerstvé,
vejce,
mouka polohrubá,
rohlík
Komentáře (2)