

Kachní játra Foie Gras
Suroviny 2 porce
- 300 g kachních jater „foie gras“ (chlazená)
- 1/2 kedlubny (mladé)
- 1 cuketa (mladá)
- 8 karotek
- petrželová nať
- 2 jarní cibulky s natí
- 3 nové brambory (velké)
- 2 dl smetany
- máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Kachní játra po vybalení opláchneme a uložíme před přípravou v lednici.
Zeleninovou přílohu připravíme tak, že nakrájíme kedlubnu na kostičky, polovinu karotek nakrájíme na šikmá kolečka, druhou polovinu karotek necháme vcelku, jarní cibulku i s natí na kolečka, mladou cuketu na silnější kolečka a petrželovou nať na jemno.
Do pánve si dáme rozpustit lžičku másla a vložíme nakrájenou zeleninu. Promícháme a osolíme a opepříme. Zlehka ji orestujeme tak aby zůstala tzv. „na skus“.
Nové brambory si uvaříme ve slupce. Po uvaření oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka.
Do pánve si dáme smetanu a vložíme nakrájené brambory, necháme prohřát a to tak dlouho než se smetana vsákne do brambor.
Když máme obě přílohy hotové, vyndáme si kachní „foie gras“ z lednice a v teplé vodě namočeným nožem je nakrájíme na asi 2 cm široké plátky. Plátky jater vydatně osolíme a opepříme.
Vkládáme do dobře rozpálené suché steakové pánve a opékáme z obou stran, dokud na játrech nejsou hnědé pruhy. Játra ihned servírujeme s teplou mladou zeleninou a bramborovými plátky ve smetaně.
Poznámka od kuchařky
Všechno se má zkusit. Zakoupeno v Maďarsku - chlazené 1/2 kg za 300,-Kč - akce Tesco.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kachní játra Foie Gras
-
Práve som dojedla a
-
Můj předchozí příspěvek je pro --ReNi-- 28.6.2012 21:11:11
-
Ano, to je ta "úžasná pochoutka", která vzniká mučením zvířat. Jsem rád, že se tady našel alespoň jeden člověk, který ta zvířata polituje. Ostatní si rádi pochutnají na jejich utrpení, hlavně když uspokojí svůj mlsný jazýček.
-
vseumel:
Uhoř nebude, je takový vedro, že i mouchy chodí po zemi -
-
Hezké, ale už se těším na recept z úhoře! Hodně štěstí při rybolovu.
-
vypadá úžasně a určitě to i tak chutná
-
Jahelka:Tady zase někdo dělá chutě
Recept vypadá báječně -
Jahelka:
... já si koupil játra a kachní ani husí sádlo jsem si nedovezl i když ho tam mají v "kýblech".Kus jater(200g)jsem si ale zamrazil na nějakou dobrotu za studena -
Za tři stovky bych si je koupila i do zásoby. Míváme je několikrát do roka, kachny dokrmujeme výhradně kukuřicí, aby byla játra žlutá. Jenže je dilema - buď kachnu mladou, tedy ne s vrstvou sádla na tři prsty,nebo " na játra", tj. dospělou. Ale děti,teď už dospělé, nechtěly k narozeninám nikdy dort, ale játra. Jenže jsou oba červencoví, tak dvoje játra musím schovat i se sádlem v mražáku vždy od podzimu.Dusím je pomalu v kachním sádle, s kvašákem je to pro nás lahůdka možná číslo jedna.
-
Kadlik:
SuperI muži mají své dny
Na úhoře jdeme dnes večer a taky bez piva, neboť jedeme autem -
Colombo65:
už mlčím!!!ale nekouřím!!! a momentálně si odříkám delikatesu zvanou pivo, abych si koupil úhoře, a kus chlazeného tuňáka!!!
-
Kadlik:
... dobře tak jinak, kdo kouří tak kdyby si odpustil tři krabičky cigaret, tak si může dopřát delikatesu. Tím končím názorovou debatu k ceně surovinyHezký den
-
Colombo65:
No, klidně bych si to dal... ovšem nevím, co bych jedl dalších 13 dní... Protože 1200 je částka na jídlo pro mně i dceru dohromady na 14 dní!!Ale nestěžuju si!!
-
Kadlik:
Ta cena je relativně "nízká" běžně se prodávají chlazená za 1200,-Kč/kg.