Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodový smetanový dort (mousse)

Horké letní dny si žádají osvěžující dobroty. Na víkendové posezení s rodinou nebo přáteli můžete připravit třeba tento lahodný smetanový mousse s čerstvými jahodami. Dobře vychlazený, potěší i v tom nejparnějším dnu.

Hodnocení receptu je 4,9 (53×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miquel Miquel

Náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 10 min

55 min (45 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

Forma o průměru 22 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 616 kJ /
2 537 kcal
Bílkoviny44,57 g
Tuky145,41 g
Vláknina13,22 g
Cholesterol 1,18 g
Sodík 427 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy255,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 200 °C. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a velmi zlehka promícháme se sněhem. Poté přidáme prosátou moukou se škrobem a velmi opatrně zapracujeme do vaječné směsi. Krok 3: Hotové těsto rozetřeme do připravené formy a pečeme 5–8 minut. Po upečení necháme piškot vychladnout. Krok 4: Mezitím připravíme jahodový krém. Plátkovou želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Z jahod odebereme asi 120 g a rozkrájíme je na malé kousky. Zbytek jahod s cukrem rozmixujeme tyčovým mixérem. Krok 5: Ve 100 ml horké vody rozpustíme nabobtnalou a vymačkanou želatinu. Do rozpuštěné želatiny zamícháme 2 lžíce rozmixovaných jahod a smícháme se zbytkem rozmixovaných jahod. Směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Krok 6: Smetanu ušleháme dotuha. Do šlehačky pak pozvolna vlijeme směs jahod a želatiny a jemnými pohyby promícháme, aby směs zůstala nadýchaná. Nakonec vmícháme kousky jahod. Krok 7: Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a boky vyložíme cukrářskou fólií. Do formy vložíme piškot a nalijeme na něj jahodovu pěnu. Vložíme do lednice a necháme přes noc ztuhnout. Krok 8: Jahody nakrájíme na plátky a poklademe jimi vršek dortu. Krok 9: Dortovou želatinu připravíme podle návodu na obalu a necháme ji trochu zchladnout. Želatinu nalijeme na jahody a dort opět vložíme do lednice, aby ztuhnul.

TIP: Želé, agar, želatina - jak pracovat s různými druhy zahušťovadel

Zveřejněno 15. 2. 2012

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p7Rm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p7Rm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (43)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jak moc necháváme zchladnout prosím ty jahody? :) do lednice, nebo jen na lince?

zanetka.sebkova: Dobrý den, tady stačí pokojová teplota, navíc se ta horká želatina už dost zchladí v těch rozmixovaných jahodách, takže to moc času nezabere. Ať se Vám dortík podaří:-)

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí a dort vypadá nádherně. :-K

pohoda.b@post.cz: použijí se plátky té vymačkane želatiny, viz postup

Neumím to s plát. želatinou, plátky se nechají ve voděa po nabobnutí se vymačkají a vyhodí tu vymačkanou želatinu nebo voda vyleje? Fakt nechápu.:-((

Další verze, tentokrát à la tiramisu.
Použil jsem 5 plátků želatiny.
Na piškoty jsem dal rozmixované a propasírované maliny a na to jahodový krém.

Jahodový krém jsem udělal z poloviční dávky, všechny jahody jsem rozmixoval, přidal tři plátky želatiny a plnil do pohárů. Po ztuhnutí krému v lednici jsem na povrch dal pokrájené jahody a zalil rozmixovanými jahodami do kterých jsem přidal trochu cukru a želatinu. Před podáváním jsem poháry ozdobil šlehačkou.

Miquel: Dokonalé...:yes::yes::-)

Tentokrát jako jahodový smetanový tunel, bez vrchní části želatiny a jahod. Piškot jsem zvlhčil pomerančovým likérem a povrch jsem pocákal bílou a tmavou čokoládou.

Robin: Hlavní důvod je ten, aby piškot byl co nejslabší, jen takový základ pro lepší manipulaci s dortem.
Myslím, že kdyby se dalo všechno těsto do 23 cm formy, tak by se mohlo stát že už se navrch nevejde želatina. A ani nevím jak by se zrovna tento piškot zachoval ve větší vrstvě ;-)

Miquel: Můžu se zeptat, jak velký plech jste použil na piškot? Moc děkuji.

Dana61: Děkuji:-K

úžasné :yes::yes::yes: jsi třída:yes:;-)

Tématické fráze:
smetanový dort s jahodami, jahodovy dort, smetanový dort, dort s jahodami, studený jahodový dort, mousse dort, mousse dorty, jahodovo-smetanový dort, mousse dort recept, dort mousse, jahodovy dort na plech, dorty recepty, jahodovo smetanivy dort, smetanový dort snů, pěnový jahodový dort, jahodový pěnový dort, jahodovosmetanový dort, smetanový piškotový dort, piskotovy jahodový dort, smetanovi dort

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka hladká, škrob kukuřičný, jahody, želatina, cukr krupice, smetana ke šlehání, voda, jahody, želé dortové

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu