Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Studená kefírová polévka s červenou řepou

Tahle studená kefírová polévka s červenou řepou je dokonalým spojením svěžesti, jemné kyselosti a krásné sytě růžové barvy. Díky své jednoduchosti a lehkosti si snadno najde místo v moderní kuchyni.

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 5 min

20 min (15 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 686 kJ /
642 kcal
Bílkoviny45,71 g
Tuky30,95 g
Vláknina2,75 g
Cholesterol 861 mg
Sodík 515 mg
Sůl1,15 g
Sacharidy43,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vychlazeného kefírového mléka zamícháme kostičky nakládané červené řepy i s nálevem. Krok 2: Dále přidáme na malé kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou okurku i se slupkou, mladou cibulku dle vlastní chuti, brambory nakrájené na kostky. Dle potřeby dosolíme a vše smícháme. Můžeme nechat ještě chvíli vychladit. Krok 3: Připravíme ztracená vejce. Do většího množství vody přidáme sůl a ocet a když nám vaří, tak opatrně nízko nad hladinou vklepneme jedno vejce po druhém. Snažíme se, aby se bílek obalil kolem žloutku, voda nám musí pořád vařit. Vaříme zhruba 4 minuty a vyjmeme. Krok 4: Můžeme také vejce jen uvařit. Krok 5: Na talíř dáme polévku, doprostřed vejce, vedle kopeček zakysané smetany. Okolo posypeme čerstvým koprem.

TIP: Studené letní polévky - přehled

Zveřejněno 27. 5. 2011

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Blesk - recept zaslala paní Laima Mitiene.

Polévka pochází z Litvy. Autorka píše, že ji v Litvě považují za svůj boršč a říkají ji šaltibarščiai, je totiž studená. Vyslovit to ale neumím :-)) Já jsem dala brambory přímo do polévky - nakrájené na kostky, ale měly by to být malinké brambůrky a podávat je spíše zvlášť.

Tak snad někdo vyzkouší :-))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B1gQ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B1gQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Právě jsem vyzkoušela, opravdu skvělá ňamka. Brambory jsem tentokrát vynechala, ale příště je vedle talíře dám. Děkuji za výborný recept, za 5 hvězdiček! Ukládám do oblíbených.

Stapeli: Já děkuji za vyzkoušení a jsem ráda, že recept nezklamal. :-K

:-)<3:yes::yes: Studené polévky nemám ráda ale dala bych si ji do poháru jako osvěžující nápoj. Určitě zkusím je to zajímavý recept a mám ráda vše z červené řepy. :-K

Marie Svarcova: Maruško, děkuji za zájem o recept. :-K

Polévka je výborná a v letních dnech velice osvěžující. Jedla jsem ji ve Vilniusu v dobové restauraci a brambory k polévce podávaly čerstvě uvařené ještě teplé zvlášť na talířku. Všem doporučuji a ihned bych si ji dala :-))

Dnes jsem vyzkoušela - bylo to výýýborné - do těchto horkých dnů jako stvořené! Děkuji za osvěžující recept, určitě jsem nedělala naposledy...:yes:

V Litvě ji v každém kraji dělají po svém,stejně jako u nás bramboračku :-) Já ji dělám takhle: www.toprecepty.cz/recept/12983-studeny-borsc/

:yes: vypadá moc zajímavě, v zaměstnání míváme červenou řepu se smetanou a chutná mi to, věřím že i polévka je výborná

Pro nadcházející léto recept jako stvořený :-p:yes:
Má krásnou barvičku ;-)

vynikající inspirace pro horké dny:yes::yes:to bude velmi osvěžující,zdravé a jistě i chutné:-p;-):yes::yes:
ukládám:-K

Tématické fráze:
litevská polévka, litevska studena polévka, studená litevská polévka, litevská polévka z červené řepy, laima mitiene, polévky za studena, litevska polevka z repy, šaltibarščiai, kefirova letni polévka, polévka z nakládané červené řepy, boršč s červenou řepou, litevská polévka studená, dobový recepty, polevka z cervene repy, studená polévka, polska studena polévka, stupena polevka z červené řepy, červená řepa s kefírem, lotysska polevka cervena reps, boršč s červenou řepou

Suroviny:
mléko kefírové, řepa červená nakládaná, okurka salátová, cibulka lahůdková, vejce, brambory, smetana zakysaná, kopr čerstvý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu