Švestkový točený koláč
Švestkový točený koláč je mistrovským dílem, které potěší jak oko, tak i chuťové pohárky. Základem koláče je nadýchané kynuté těsto, které naplníme makovou náplní a stočíme do spirál. Ty proložíme sladkokyselými švestkami.
Suroviny pro 1 kus
koláčová forma o průměru 32 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 980 kJ / 5 014 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,66 g |
Tuky | 229,16 g |
Vláknina | 57,70 g |
Cholesterol | 442 mg |
Sodík | 574 mg |
Sůl | 1,34 g |
Sacharidy | 603,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uděláme kvásek: Do poloviny odměřeného mléka, lžičky cukru a lžíce mouky zamícháme rozdrobené droždí a necháme kvásek na teplém místě vykynout.
Krok 2: Do mísy dáme mouku, žloutky, sůl, cukr, olej, vzešlý kvásek a za postupného přilévání mléka vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.
Krok 3: Mléko na náplň dáme svařit. Mletý mák, cukr, skořici smícháme a zalijeme vařícím mlékem, zamícháme, necháme vychladnout. Do chladného máku vmícháme džem.
Krok 4: Vykynuté těsto rozválíme na plát 30x40 cm a rozkrojíme po délce na tři pruhy, které potřeme makovou směsí. Každý pruh stočíme do dlouhé roličky.
Krok 5: Do vymazané a moukou vysypané formy srovnáme do spirály roličky. Začneme u vnějšího okraje, jednu za druhou stáčíme ke středu a necháme mezi jednotlivými kruhy mezeru na švestky a počítáme také s tím, že těsto ještě nakyne.
Krok 6: Povrch roliček natřeme zbylým bílkem po použitých žloutcích, do mezer vložíme vypeckované a rozpůlené švestky, posypeme skořicovým cukrem a mandlovými lupínky. Necháme ještě chvilku kynout, než se ohřeje trouba na 170 °C.
Krok 7: Pečeme při teplotě 170°C do zlatohněda. Před podáváním pocukrujeme.
Zveřejněno 21. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švestkový točený koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6Wgv
Moje poznámka
Švestkový točený koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6Wgv
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 4 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 4 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Sekaná s červenou řepou, hráškem a kukuřicí
Přidáno před 4 hodinami
Karamelizovaná červená cibule
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka z červené řepy a kuřecího masa
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborák se švestkami
Lenka Sedlackova před 1 hodinou
Přesnídávka jablečná
HancaSvarc před 3 hodinami
Nepečený jablečný dort
RNRNH před 3 hodinami
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 6 hodinami
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 17 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 18 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 19 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 19 hodinami
Minipizzy jedna radost
vladhn před 20 hodinami
Cuketová krémová polévka
eva.kortanova.ez@volny.cz před 21 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
olej,
droždí,
žloutek,
sůl,
cukr,
mléko,
mák mletý,
cukr,
mléko,
marmeláda,
skořice,
lupínky mandlové,
cukr skořice,
švestky,
mouka
Komentáře (3)