Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestkový kompot

Jste milovníci švestek na koláčích, bublaninách, v buchtách i knedlích? Vyzkoušejte tento švestkový kompot, a můžete modrofialovými sladkými plody doprovázet vaše kuchařské umění po celý rok.

Hodnocení receptu je 4,3 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pelda

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby chlazení nálevu

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby chlazení nálevu)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 021 kJ /
1 200 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy300,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky důkladně omyjeme a zbavíme pecek. Buď je necháme celé, nebo je rozkrojíme napůl. Krok 2: Švestky narovnáme do čistých sklenic, těsně vedle sebe. Krok 3: Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr a necháme krátce provařit. Krok 4: Naplněné sklenice zalijeme mírně zchladlým nálevem, hrdla sklenic po naplnění očistíme a sklenice dobře uzavřeme čistým víčkem. Krok 5: Ihned sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Zveřejněno 21. 8. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkový kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJx6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkový kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJx6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Taky nedělám roztok a sypu cukr do sklenice. Pokud se nerozpustí již před zavařením můžete s tím trocha zahrkat a on se rozpustí. Hodně lidí dělá roztok kvůli tomu aby se kompoty nekazily. Ale to se mi zaím nikdy nestalo.

Škoda, že jsem se nedržela receptu, ale zvolila jsem pohodlnější variantu z diskuse. Tedy nasypala jsem cukr do sklenic a zalila vodou. Což bylo velmi rychlé a pohodlné, ale po zavaření mi zůstal na dně skleniček nerozpuštěný cukr. Co s tím děláte?

Marta.23: ja počas chladnutia kompóty viackrát obrátim hore dnom a pretrasiem...obyčajne po vychladnutí už je všetok cukor rozpustený...príp. sa ešte rozpustí. Roky úspešne zaváram týmto spôsobom.

Marta.23: vydrž, rozpustí se, dělám kompoty také tak, protože cukerný roztok mi vždy přebýval či se nedostával:-)

Připravování cukerných nálevů při zavařování kompotů je naprosto zbytečné a neefektivní, protože po zalití sklenic někdy lak chybí a nebo zbytečně přebývá a co s potom s tím. Já to dělám takto: Sklenice naplním ovocem, do každé sklenice nasypu cukr ( do malé 1.pl , do velké 2pl ) , samozřejmě záleží na sladkosti ovoce a potom do každé sklenice napustím vodu rovnou z vodovodu a zavíčkuji. Takto připravené sklenice potopím do hrnce až po okraj víček a steriluji asi 25 min. při 80°C. Množství cukru samozřejmě, záleží na sladkosti ovoce. Při výrobě např. meruňkového nebo broskvového kompotu dávám do malých sklenic 2pl cukru a do velkých 3. Takto zavařené kompoty vydrží ve sklepě několik let. (pozn: pl = polévková lžíce).

Milan: Presne takto zaváram aj ja. https://www.toprecepty.cz/recept/7198-rychly-kompo... Považujem tiež za zbytočné variť nálev, keď sa uvarí sám počas sterilizácie. A ako píšeš, nič nezostane ani nič nechýba. ;-)

Vasek S. 8. 9. 2012 20:30
Vsechno pekne, ale nikdo me nerekne jak hluboko ponorit zavarovacky do vody?vstastny@persona.ca
Zdravim ze severo zapadni Canady

Vasek S.: Při každém zavařování potápím sklenice celé do vody. Hladina vody musí být nad víčka, aby se obsah stejnoměrně prohřál. Takto zavařuji spoustu let všechno.

Katarina:v té samé vodě, kterou pak dáváš do kompotu, vyváříš sklenice a všechno? :-O:-O:-O, možná jsi to jen špatně písla ne? ;-);-);-)

Ja delam nasledovne.... Do kastrolu naleju 3litry vody, do toho trochu cele skorice a tri ctyri hrebicky, cukru podle chuti a sladkosti svestek a cajovou lzicku citronove kyseliny. Privedu k varu, pridam tak pul kila celych svestek, pet sest minut povarim, tou stavou vysterilizuju trilitrovou sklenici, naplnim svestkami, zaleju a zavru.... Oj, taky v tom vyvaru sterilizuju vicka a vsechno naradi, ktere potrebuju (naberacku na svestky, vidlicku na vyndani vicka....)

Pavla.P (neregistrovaný/á) - já pro diabetika nedávám cukr vůbec a pokud chci třeba kompoty, tak přidám fruktozu pro diabetiky - na 1 l vody max. 100 g.

jak mám zavařit švestky pro diabetika? Kolik dát do sedmičky sklenky těch malých kuliček sladidla?

ja som ich vykôstkovala a do menších pohárov pridala ešte paličku škorice - tie máme na mlsanie :-D

Tématické fráze:
kompot ze švestek, zavařovani švestek kompot, jak zavařit švestky, zavarovani svestek, šveskový kompot, kompot z švestek, švestkovýkompot, zavařujeme švestky, zavařování švestek na kompot, zavařujeme švestky nejlepší recept, švetkový kompot, kompot ze švestek recept, švestový kompot, kompoty, zavařit švestky, šveskový kompot recept, svesky zavarit, kompoty pro diabetiky, zavařování švestkového kompotu, výroba švestkového kompotu

Suroviny:
švestky, voda, cukr krystal

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu