Podmáslové hvězdy s kuřecí náplní

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 2 hod. - i s kynutím a vařením 12 - dle velikosti Slané pečivo 20 názorů

Suroviny

HVĚZDY:
400 g mouka hladká
50 g špaldová mouka
21 g droždí (1/2 kostky)
150 ml podmáslí
voda 150 ml + 50 ml dle hustoty těsta
1 polévková lžíce olivového oleje
2 PL soli
1/2 lžičky cukru
vejce na potření
sezamová semínka na posyp (i jiná)
NÁPLŇ:
500 g kuřecích prs
2-3 lžičky grilovacího koření (nebo jiné)
bylinky
1 lžíce oleje
sůl
Salátové listy na obložení
rajčata
DRESINK:
200 g zakysané smetany
sůl
2 stroužky česneku
kečup
5 listů bazalky
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V malé misce si rozmícháme část vody se lžící hladké mouky, špetkou cukru a droždím. Misku překryjeme ubrouskem a necháme vzejít kvásek.

  2. Do velké mísy si prosyjeme mouku, uděláme do ní důlek a tam přidáme podmáslí,vodu, sůl, cukr, oliv. olej. Nakonec přidáme vzešlý kvásek.

  3. Hnětačem (vařečkou) si ze surovin vypracujeme hustší, hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 - 45 minut kynout. Těsto lze zadělat i v domácí pekárně - nejdříve tekuté, pak sypké suroviny a nakonec droždí.

  4. Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na tenké nudličky, které dáme do misky a smícháme s olejem, kořením a solí.

  5. Vykynuté těsto si dáme na vál, kde ho rozdělíme a na 12 stejně velkých kousků (po 60 g). Z každého kousku si uděláme malý bochánek, které pak necháme pár minut kynout.

  6. Lehce nakynuté bohánky zploštíme dlaní (malým prkénkem) a přendáme je na plech s pečícím papírem. Nebojíme se bochánky zmáčknout až do tenka a trošku povytáhnout okraje, protože těsto dalším kynutím dost nabyde. Tak aby byly bochánky spíš do šířky, než do výšky.

  7. Okraje bochánků na několika místech nařízneme až na papír a lehce je od sebe oddělíme (zapoměla jsem je oddělit). Nakrojené bochánky přikryjeme ubrouskem a necháme je ještě asi 10 minut kynout.

  8. Troubu si rozpálíme na 200°C, vykynuté bochánky si potřeme rozšlehaným vejce, posypeme semínky a dáme péct na 10 - 15 minut do zlatavé barvy.

  9. Během pečení si rozpálíme pánev s troškou oleje, vsypeme maso a na prudkém ohni ho opékáme do zlatova. Do hotového maso vsypeme bylinky, vše dáme do misky a uložíme do tepla.

  10. Na dresink si umícháme zakysanku se solí, rozetřeným česnekem a nakrájenou bazalkou.

  11. Upečené a vychladlé housky si rozkrojíme na poloviny (nedokrajujeme až do konce).

  12. Do housky si vložíme pár plátků rajčat, list omytého salátu, na něj nandáme hotovou směs, zakapeme trochou dresinku a můžeme podávat. Já jsem na stůl připravila hotové suroviny a každý si připravil hvězdu s vlastní náplní (menším dětem chutnal místo dresinku kečup).

Poznámka

Recept mám ze synovy knížky pro mladé kuchaře (poměr surovin jsem si upravila dle potřeby, dresink a koření do masa jsem dala podle chuti) a starší syn je už moc dlouho chtěl vyzkoušet - tak jsem mu přání splnila.

Samozřejmě, že náplně lze měnit dle chuti a nálady.

Pečivo je jemné, nadýchané a krásně vydrží do druhého dne. Ráno jsem housku zkoušela s máslem a džemem a byla výborná.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Podmáslové hvězdy s kuřecí náplní

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Mirčo, ty dokážeš člověka potěšit - moc zdařilé, velmi chválím :-D:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Zdeno(neregi.):-), tedy to byla rychlost... Děkuju za vyzkoušení a jsem moc ráda, že vám chutnalo:-K.

    Odpovědět

  • Zdena Zdena(neregistrovaná)

    Upečeno a ve čtyřech osobách zkonzumováno. Výborné těsto v kombinaci s naloženým kuřecím /měla jsem naložené od včera/, s rajčátky, okurkou, francouzským dresingem a hlávkovým salátem to byla velmi příjemná změna. Díky moc :-K:yes::-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p moc pěkné:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Díky vám moc za pochvaly:-K.
    Isindy:-), taky už mě napadlo dát do hvězdy místo směsky, plátek masa s pikantním dresinkem, nebo nějaký zeleninový karbenátek se salátem,... a můžeme vyrazit na výlet;-). Zdeno:-) doufám, že vám bude chutnat;-). Jirholu:-) děkuju:-8.

    Odpovědět

  • Zdena Zdena(neregistrovaná)

    Děkuji moc za rychlou odpověď, jdu do toho, je to nádhera:-K:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Zdeno(neregi.):-), klidně dejte jen hladkou mouku. Já jsem přidala špaldovou, protože jí máme rádi, ale být nemusí;-).

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Miruš, moc pěkný bulky, ty zaručeně vyzkouším, třeba i bez náplně, i když ta bude moc dobrá:-p Dávám 9.boda:yes:

    Odpovědět

  • Zdena Zdena(neregistrovaná)

    Jakou mouku mám dát místo špaldové?

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Nejen výborné papáníčko :-p, ale i úžasně rozepsaný postup i fotopostup :-O;-):yes: +1:yes:

    Odpovědět

  • lemarti lemarti

    Mirčo povedený kousek;-)to by si manža dal ale prdím na něj:-8taky se ničeho hezkýho nedočkám:-8tobě letí+ a třeba budu mít jednou příležitost k vyzkoušení takže i ukládám;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Mirco, jestli tohle zahlédnou moji potomci, mám o práci postaráno :-O:-8:-D takovéhle svačiny si nechají líbit...a já abych stála u plotny a trouby a pekla a pekla :-O:-O:-D
    vyzkouším, vypadají nádherně :yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Děkuju vám za milé komentáře:-K. Dlouho jsem synovu přání odolávala - nejsme moc na tento typ jídla - ale jsem ráda, že jsem přání podlehla. Chuť hvězdy se krásně prolnula s chutí masa a dresinku, bylo to krásně šťavnaté a jemné, takže jsem na večer snědla 3 ks - až jsem se trošku styděla:-8.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Anna Kocikova:Ano, já ani nejsem schopna psát bez chyb (sousedi místo sousedé, nesmyslné a zbytečné se...).Půvabné jídlo Mirčo:-K.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    chocolate::-D:-DVidí,že reakce máme velmi podobné;-):-D:-D

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: nápln do kuřete z housky jakou mouku dát místo špaldové kureci v tatarkove marinade s česnekem bochánky s kuřecí směsí jakou mouku misto spaldovy mouky jakou mouku místo špaldové jakou náplň do kuřete miska 3v1 na slané housky v domácí pekárně kuřecí recepty recepty z kuřecího

Zapomněl/a jsem heslo