Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí kýta na pivě

Jehněčí kýta pečená na černém pivu je dokonalý sváteční pokrm. Hořké a lehce nasládlé tóny piva tvoří základ výrazné omáčky, kterou zjemní smetana s jogurtem. Na závěr ji můžete podle chuti doladit kapkou citronové šťávy.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Středně náročný

Doba přípravy 275 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 240 min

275 min (35 min příprava + 240 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme hrnec vhodný do trouby a do něj dáme lžíci sádla. Krok 2: Maso očistíme, osolíme a ze všech stran zprudka na rozehřátém sádle osmažíme. Krok 3: Osmažené maso vyndáme na talíř a uchováme v teple. Krok 4: Troubu zapneme na 160 °C a necháme předehřát. Krok 5: Cibule oloupeme a nakrájíme nahrubo. Ve výpeku po mase ji osmažíme. Krok 6: Když cibule začne chytat barvu, přidáme rozmarýn, nové koření, celý pepř, bobkové listy a krátce vše osmažíme. Krok 7: Cibulový základ zalijeme černým pivem a přivedeme k varu. Krok 8: Do hrnce vrátíme předem osmažené maso, podlijeme trochou horké vody, dáme do vyhřáté trouby a pečeme 2–2,5 hodiny. V průběhu pečení můžeme dle potřeby podlít horkou vodou. Krok 9: Po uvedené době vyndáme maso z omáčky a uchováme v teple. Krok 10: Omáčku přecedíme, propasírujeme do druhého hrnce a přivedeme k varu. Zahustíme moukou promíchanou s máslem pokojové teploty a provaříme. Krok 11: Do provařené omáčky přidáme smetanu ke šlehání a jogurt. Pečlivě promícháme a prohřejeme. Dle chuti můžeme do omáčky přidat citrónovou šťávu a přisolit. Krok 12: Maso nakrájíme na plátky, naservírujeme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s kynutým knedlíkem.

TIP: Druhy a typy knedlíků v české kuchyni

Zveřejněno 2. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí kýta na pivě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk8gP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí kýta na pivě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk8gP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kýta jehněčí, sádlo, cibule, pivo černé, máslo, mouka polohrubá, rozmarýn sušený, koření nové koření, pepř, bobkový list, smetana ke šlehání, jogurt řecký, sůl, šťáva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu