Jehněčí kýta na pivě
Jehněčí kýta pečená na černém pivu je dokonalý sváteční pokrm. Hořké a lehce nasládlé tóny piva tvoří základ výrazné omáčky, kterou zjemní smetana s jogurtem. Na závěr ji můžete podle chuti doladit kapkou citronové šťávy.
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme hrnec vhodný do trouby a do něj dáme lžíci sádla.
Krok 2: Maso očistíme, osolíme a ze všech stran zprudka na rozehřátém sádle osmažíme.
Krok 3: Osmažené maso vyndáme na talíř a uchováme v teple.
Krok 4: Troubu zapneme na 160 °C a necháme předehřát.
Krok 5: Cibule oloupeme a nakrájíme nahrubo. Ve výpeku po mase ji osmažíme.
Krok 6: Když cibule začne chytat barvu, přidáme rozmarýn, nové koření, celý pepř, bobkové listy a krátce vše osmažíme.
Krok 7: Cibulový základ zalijeme černým pivem a přivedeme k varu.
Krok 8: Do hrnce vrátíme předem osmažené maso, podlijeme trochou horké vody, dáme do vyhřáté trouby a pečeme 2–2,5 hodiny. V průběhu pečení můžeme dle potřeby podlít horkou vodou.
Krok 9: Po uvedené době vyndáme maso z omáčky a uchováme v teple.
Krok 10: Omáčku přecedíme, propasírujeme do druhého hrnce a přivedeme k varu. Zahustíme moukou promíchanou s máslem pokojové teploty a provaříme.
Krok 11: Do provařené omáčky přidáme smetanu ke šlehání a jogurt. Pečlivě promícháme a prohřejeme. Dle chuti můžeme do omáčky přidat citrónovou šťávu a přisolit.
Krok 12: Maso nakrájíme na plátky, naservírujeme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s kynutým knedlíkem.
Zveřejněno 2. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jehněčí kýta na pivě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xk8gP
Moje poznámka
Jehněčí kýta na pivě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xk8gP
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Krkovička s houbami
Přidáno před 1 hodinou
Nutellové brownies
Přidáno před 4 hodinami
Jehněčí kýta na pivě
Přidáno před 12 hodinami
Marmeláda z dýně
Přidáno před 17 hodinami
Hruškový špaldový perník
Přidáno před 18 hodinami
Knedlíky se slaninou a houbami
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Přesnídávka jablečná
Chelsinka před 3 hodinami
Dýňové rizoto pro nejmenší
ZuzkaBob před 6 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
rostislav949 před 9 hodinami
Čertovy houby
Sahula před 12 hodinami
Masové kuličky v rajské omáčce
Vierunkaa před 13 hodinami
Nejrychlejší hřibová omáčka
Sahula před 13 hodinami
Omáčka ze sušených hříbků
Sahula před 13 hodinami
Houbová omáčka na kysané smetaně
Sahula před 13 hodinami
Domácí kečup
Rosnicka710 před 14 hodinami
Vepřové výpečky II
Darwin před 15 hodinami
Suroviny:
kýta jehněčí,
sádlo,
cibule,
pivo černé,
máslo,
mouka polohrubá,
rozmarýn sušený,
koření nové koření,
pepř,
bobkový list,
smetana ke šlehání,
jogurt řecký,
sůl,
šťáva citronová
Komentáře (1)