Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč z lišek

Koláč z lišek v sobě spojuje křehké máslové těsto a výraznou chuť lišek, které vynikají jemnou oříškovou vůní a pevnou strukturou. V kombinaci s česnekem, bylinkami a petrželkou vzniká lahodný slaný koláč, ideální pro podzimní dny.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

z.divisova

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: koláčová forma o průměru 20 cm

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu včas předehřejeme na 190 °C. Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 3: Lišky očistíme a pokrájíme. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Bylinky nasekáme. Krok 4: Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě. Krok 5: Z obou druhů mouky, žloutků, rozpuštěného másla a soli zpracujeme těsto a dle potřeby přidáváme vodu tak, aby výsledné těsto bylo vláčné a hladké. Krok 6: Do koláčové formy vmačkáme těsto na dno a asi 1 cm do okrajů. Krok 7: Formu vložíme do trouby a pečeme při 190 °C asi 10 minut. Krok 8: Během pečení připravíme náplň. Na jedné lžíci másla opečeme lišky s česnekem, dokud houby nepustí šťávu. Sejmeme ze sporáku a odložíme stranou. Krok 9: Do bílkového sněhu opatrně vmícháme bylinky, osolíme, opepříme a nakonec vmícháme lišky. Krok 10: Houbovou náplň vlijeme na předpečené těsto a znovu vložíme do trouby. Pečeme při 190 °C, zhruba 25 minut. Krok 11: Koláč můžeme podávat ještě teplý se zeleninovým salátem nebo studený se zakysanou smetanou.

TIP: Houbové škvarky z čerstvých lesních hub

Zveřejněno 6. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláč z lišek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2RV8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláč z lišek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2RV8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka celozrnná, mouka polohrubá, vejce, máslo, sůl, voda, houby lišky, česnek, máslo, petrželka hladkolistá, pažitka, tymián, sůl, pepř mletý, tuk, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu