Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelení závitky

Jelení závitky jsou lahodný a sytý pokrmy plný výrazné chuti. Šťavnaté maso se doplňuje slaninou, šunkou, cibulí a kořením a vše se dusí v červeném víně s tymiánem. Jemně pikantní omáčka dokonale propojí chutě a vznikne chutné sváteční jídlo.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

alena-s

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 80 min

120 min (40 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Plátky masa opláchneme, osušíme a dobře naklepeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Plátky masa potřeme hořčicí, posypeme solí a kořením na divočinu. Poklademe cibulí, plátkem slaniny a šunky. Zavineme a zpevníme párátky. Krok 3: V hrnci na oleji dozlatova osmažíme zbylou cibuli. Do kastrolu dáme závitky, ze všech stran je opečeme, lehce osolíme a posypeme kořením. Krok 4: Podlijeme vínem, přidáme kousek citronové kůry, snítku tymiánu a pod pokličkou dusíme doměkka. Během dušení podléváme vývarem a závitky otáčíme. Krok 5: Hotové závitky vyjmeme, výpek vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, kterou za stálého míchání necháme zezlátnout. Krok 6: Podlijeme vývarem, rozšleháme a povaříme alespoň 15 minut. Krok 7: Pak šťávu propasírujeme do čistého kastrolu, dochutíme worcesterem a případně solí. Krok 8: Závitky nakrájíme na plátky, přelijeme šťávou a ozdobíme snítkou tymiánu. Podáváme s knedlíkem.

TIP: Knedlíky - výběr nejlepších receptů

Zveřejněno 14. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelení závitky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR5zP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelení závitky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR5zP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kýta jelení, slanina anglická, šunka od kosti, cibule, hořčice pikantní, víno červené, mouka hladká, sůl, koření divočina, kůra citronová, vývar masový, olej, tymián

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu